Studentenrestaurant Alma verhoogt opnieuw prijzen

Verhoging bedraagt meer dan inflatie

18 september 2019
Artikel
Auteur(s): Mathilde Dams
Vanaf deze week betaalt de student €3,75, €5,20 of €6,90. Tegelijk komt er een nieuwe foodcorner in Heverlee en het aanbod in Gasthuisberg breidt uit met meer flexitarische maaltijdopties.

De prijzen van studentenrestaurant Alma stijgen al langer. CEO van Alma Daniel Lips legt uit: 'Wij moeten blijven investeren. Jaar na jaar zijn wij genoodzaakt onze prijzen aan te passen.' Vorig jaar werden de schotels respectievelijk 20, 30 en 35 cent duurder. 

Procentueel stijgen de duurdere maaltijdcategorieën meer dan de goedkopere: 'De prijsstijging op de goedkoopste maaltijd hebben we zoveel mogelijk proberen te drukken', stelt Lana Van den Heuvel, voorzitter van LOKO en vorig academiejaar mandataris Alma.

'Jaar na jaar moeten wij onze prijzen aanpassen'

Daniel Lips, CEO Alma

De studentenvertegenwoordigers, die zetelen in Alma’s Raad van Bestuur, wisten dat de prijsstijging er aan zat te komen. Vorig jaar besliste de Raad van Bestuur dat de pure prijsstijging gesplitst zou worden over twee jaar, om de schok minder groot te maken. Van den Heuvel legt uit: 'Vorig jaar stegen de prijzen met 5,8%, nu nog eens met de resterende 1,9%, en daar komt dan nog de indexatie bij.'

Alma’s argumenten

Alma haalt een prijsstijging van de grondstoffen aan als verklaring. Daarnaast zijn transport- en energiekosten aanzienlijk verhoogd. Lips vermeldt verder investeringen aan gebouwen, zoals de Foodcorner in de Valk, en de kosten die gepaard gingen met de nieuwe huisstijl en een gewijzigd aanbod. 'Bovendien wordt de subsidie (Alma krijgt jaarlijks een lump sum van de Studentenvoorzieningen, red.) die we ontvangen al jaren niet meer gewijzigd', vult Lips aan. 

Toekomst

De gebouwen van Alma zijn afgelopen academiejaar overgedragen aan de KU Leuven. Deze maatregel maakt deel uit van de hervormingen die gestart zijn rond het bedrijf, waarin Alma van een restaurantmodel meer naar een type cateraar zou gaan, met Studentenvoorzieningen als regisseur. 'De opstart van deze hervormingen was een voorwaarde voor ons om in te stemmen met een prijsstijging. Met deze hervormingen hopen we dat Studentenvoorzieningen de prijs kan bepalen', zegt Van den Heuvel.

Alma breidt ook in de toekomst verder uit. In Heverlee komt er een foodcorner 'Quadrivium' bij, en in Alma Gasthuisberg wordt er ook een vegetarisch aanbod geserveerd. 

Of er volgend jaar opnieuw nood is aan een prijsverhoging is nog giswerk: 'Ik ga niet op de zaken vooruit lopen, we bekijken dat jaar na jaar', besluit Lips.