Weinig Turkse academici naar KU Leuven

Opvallend weinig aanvragen

03 oktober 2016
Artikel
Auteur(s): Simon Thys
Ondanks de massale leegloop aan Turkse universiteiten als gevolg van de coup deze zomer, krijgt de KU Leuven opvallend weinig nieuwe aanvragen binnen.

In de nasleep van de staatsgreep in Turkije op 15 juli afgelopen zomer vielen massaal ontslagen aan de Turkse universiteiten. Ongeveer 20.000 docenten werden op non-actief gesteld, meer dan 1.500 decanen van verschillende universiteiten werden voorgedragen voor hun ontslag en vier rectoren van universiteiten werden effectief ontslagen.

Weinig aanvragen, extra inspanningen

Een hele boterham dus, maar in Leuven is daar weinig van te merken. ‘Er zijn niet opvallend veel extra aanvragen van Turkse academici aan de KU Leuven’, aldus Annemie Dumoulin van Human Resources, de dienst die buitenlands personeel aanwerft voor de KU Leuven. ‘Eenmalig waren er eens vier aanvragen op een dag, waarbij de reden was dat de betrokkenen zich niet meer veilig voelden in Turkije.’

‘We doen wat extra inspanning om de mensen te helpen binnen de mate van het mogelijke. We proberen begrip te tonen voor hun situatie', zegt Dumoulin.

‘Toelating kan enkel als buitenlandse studenten al in België verbleven en liever wilden blijven'

Mathias Groenweghe, verantwoordelijke van International Admissions in het Midden-Oosten en Afrika

Bij de studentenaanvragen is dat niet anders. Na de coup, buiten de inschrijvingsperiode voor Erasmus, waren er plots meer aanvragen van studenten en PhD’ers. ‘Toelating kan echter enkel als ze al in België verbleven en liever wilden blijven. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend', zegt Mathias Groenweghe, verantwoordelijke van International Admissions in het Midden-Oosten en Afrika. Zijn er dan speciale maatregelen genomen? ‘Op toelatingsvoorwaarden aan KU Leuven worden nooit uitzonderingen gemaakt, ook deze zomer niet.’ De coup heeft dus weinig impact gehad.