Zeil je voor het eerst (4): daten

"De eerste kus? Die is al voor de eerste date"

22 november 2015
Artikel
Auteur(s): Margot De Boeck
De eerste date. In films is het altijd romantisch. In het echte leven ontbreekt de melige soundtrack. Veel studenten lijken dan ook verward over wat daten nu precies is.

Een groepje mannelijke studenten verkondigt: “Wij daten niet.” Ze kijken elkaar wat onzeker aan: “Enfin ja, nee, wat is daten eigenlijk?” Die vraag stellen de meesten zich luidop. “Tijdens de studententijd is dat allemaal minder serieus. Ik denk dat er dan niet zo veel wordt gedatet. Als je iemand leert kennen tijdens het uitgaan, is dat niet daten, hé”, vervolgen de kerels.

Daten studenten dan helemaal niet? Een groepje meisjes vertelt: “Wij zijn denk ik wel dating noobs. Maar ik heb een aantal vriendinnen die dat soms doen. Dat zijn er wel niet zo veel.”

DE EERSTE KEER

Een koppel op date in de Quetzal vertelt: “Wij komen hier omdat we nog een bon uit de Guido-gids hadden, niet omdat wij per sé chocolade wilden eten.” Al is de verkoper meer overtuigd van het succes van de chocoladebar als trekpleister voor daters. “Hier zitten vooral meisjes. Als er dan eens een jongen en een meisje zijn, is het vaak een date.”

“Ik ben niet gegeneerd over deze Tinderdate”

Dater

“Als ik op date ga, dan naar de cinema of op restaurant. Ik zou niet iets gaan drinken,” vertelt een student. “Als er na een eerste date niets van contact is, is dat misschien wel een teken dat er weinig interesse is.”

Toch moet een eerste kus geen moment to remember zijn: “De eerste kus? Die is al voor de eerste date,” beweert een van zijn vrienden. “Als je dan een serieuze relatie wil, ga je achteraf wel op date.”

LACHEN MET TINDER

Rozengeur, maneschijn en Tinder: het lijkt steeds meer de combinatie voor een geslaagde eerste date. “We hebben elkaar ontmoet op Tinder,” bekent ook het Quetzalkoppel.

“Het is makkelijker dan in het echte leven. Ik wou eens zien wat er zou gebeuren, maar ik verwachtte niet veel,” vertelt Liesbet.

“Als je een serieuze relatie wil, ga je achteraf wel op date”

Student

“Ik lieg er niet over en ben er ook niet gegeneerd over. Het is niet zo romantisch, in het begin ook niet. Maar je leert iemand kennen en je weet al dat er een aantrekking is. Dat maakt het wat laagdrempeliger.”

Al neemt niet iedereen Tinder even ernstig: “Ik zat op Tinder, maar dat was om te lachen,” vertelt een student. “Ik vind het raar dat de meisjes met keiveel andere gasten aan het praten zijn. Dat is mij te competitief.” Een vrouwelijke student vertelt: “Veel van die Tinderberichten negeer ik gewoon: dat is dan een “Hey” met een knipoog. Dan weet je dat het niet serieus is.”

ZWARE MIDDELEN

Voor sommigen biedt ook Tinder geen soelaas. Wina, de kring voor wiskundigen en natuurkundigen, organiseerde voor hen vorige week een speeddate samen met de Pedagogische kring. Winapreses Anne Wijffels vertelt: “We organiseren de speeddate al vele jaren, altijd samen met een kring met veel meisjes omdat wij met veel jongens zijn. De studenten vinden het leuk en komen vaak terug. Misschien is het dan toch niet zo’n succes,” lacht ze.

Om gênante stiltes te vermijden, zijn vragenlijsten met gespreksonderwerpen voorzien. “Dat zijn heel normale dingen, zoals wat je lievelingsmuziek is. Achteraf zijn heel veel mensen gebleven om nog wat na te praten. Het was dus wel een schot in de roos, denk ik,” besluit Wijffels.

De studententijd is een tijd van ontdekkingen. Veto peilt naar de flaters én successen tijdens de eerste keer. De vierde editie is gewijd aan de date.