Zeil je voor het eerst (5): seks

Seks: indianenverhalen en fout advies

15 december 2015
Artikel
Auteur(s): Evelyne Van Hecke
Gemiddeld genomen beginnen we te vogelen op 15 jaar. Toch is niet iedereen een vroegkomer. 52% van de eerstejaars is nog maagd. Echt waar! Zogezegd toch.

Het cijfermateriaal van Sensoa dateert weliswaar van 2011 en naar het schijnt worden de bloempjes steeds vroeger geplukt. Maar hoe betrouwbaar is een mens eigenlijk als het over seks gaat?

Sekstaboes worden vaak doorbroken door indianenverhalen en fout advies. “Er wordt regelmatig opgeschept over seks, maar wat is er echt van waar?” vraagt Jozef* zich af. “Dan vertellen ze me dat meisjes het leuk vinden om op de kont gekletst te worden. Mijn vriendin wordt kwaad op mij als ik dat doe.”

In een enquête van çava, het tijdschrift van CM, blijkt 55% van de Vlamingen de ontmaagding geheim te houden. Mensen verschieten dus als plots een wildvreemde hen vraagt naar hun eerste keer. “Dat zijn uw zaken toch niet.” Waarom eigenlijk niet? “Dat is te intiem,” klinkt het antwoord te vaak.

“Het gebeurt gewoon niet”

Toch ziet Maria het nut in van haar medewerking: “Iedereen heeft een beeld van wat seks hoort te zijn, gebaseerd op film en porno. We moeten dat doorbreken door eerlijk te praten. Ik merk meer en meer dat ik andere dingen wil.” “Misschien moeten we vanuit de standaard onze ontdekkingstocht starten,” bedenkt haar vriend Jozef zich.

LOSNEUKEND WILD

De eerste keer gebeurt in 90% van de gevallen met een lief (Sensoa). Er zijn dus uitzonderingen. “Ik was nog de enige maagd onder de vrienden. Via Tinder sprak ik af met iemand, puur om me te ontmaagden. Ik dronk eerst heel veel wodka, want ik durfde niet nuchter,” klapt Elisabeth uit de biecht. “Het was niet fijn, maar ik was tenminste niet meer zenuwachtig wanneer ik met jongens sprak. Niet veel later versierde ik mijn lief.”

Naast een onenightstand (3%), biedt een mateke-met-meer (7%,Vervlaamsing van friend with benefits red.) vaker verlossing bij een maagdenfrustratie. Dat dat frustrerend is in een studentenstad vol losneukend wild, bevestigt Jezus, de enige maagd die durfde getuigen: “Het gebeurt gewoon niet. Ik kom niet zo veel meisjes tegen. Hoe doe je dat ook goed? Zo flirten?”

“Ik dronk veel wodka, want ik durfde niet nuchter”

Ook niet-maagden die al lang droog staan, lijken soms wat toe te klappen. “Ik heb al een paar jaar geen seks gehad, misschien word ik wel terug maagd,” twijfelt Gabriël, “Het is moeilijk om dat toe te geven, dus wellicht is het nog moeilijker om openlijk te zeggen dat je nog maagd bent.”

Aan een goede eerste keer gaat een goede voorlichting vooraf. Dat lijkt thuis niet overal evident te zijn. “Mijn ouders hebben daar nooit over gepraat met mij,” vertelt Elisabeth. “Ze weten niet dat ik aan de pil ben en dat ik een vriend heb.”

De middelbare school blijkt een belangrijke plicht te vervullen. De ene al wat beter dan de andere. “Het ging om de biologische functie van seks en bangmakerij voor SOA’s. De kennis over consent, de diversiteit in seksualiteit buiten homoseksualiteit of over seksplezier werd niet gedeeld. Hoe kan je dan voorbereid zijn op al die tegenstrijdigheid bij seks?” besluit Maria.

*Omwille van privacy en Kerstmis kregen alle getuigen een naam uit het Bijbelse kerstverhaal.