Anneleen van Kuyck

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Anneleen van Kuyck

Een donderdagavond in je eentje op kot spenderen? Zielig!

Links verkent een kale man bevreemdende landschappen. Rechts bestudeert hij allerhande objecten in een laboratorium. Centraal draaien deze artefacten rond en rond en absorberen onze aandacht.

Vandaag wordt het academisch jaar aan de KU Leuven op gang geschoten. De openingsspeeches, de stoet van de togati en alle andere evenementen kan je hier op de voet volgen.

Nederland wil jaarlijks 7 miljoen euro investeren in culturele samenwerkingen met landen net buiten Europa, om zo ook met cultuurkapitaal te bouwen aan een "veilige en rechtvaardige wereld".

In Duitsland doen meer dan driehonderd roddels de ronde over vluchtelingen die stelen, moorden en verkrachten. Lokale journalisten en de site hoaxmap.org voeren een strijd tegen die valse geruchten.

Sinds de opening van DOCVILLE vorige vrijdag viert de documentaire weer hoogtij in Leuven. An De Winter van Fonk, de vzw achter het festival, geeft tips om het beste uit deze twaalfde editie te halen.

Zwijgen wanneer een leven op het spel staat: het lijkt niet te rijmen. Toch kunnen hulpverleners die suïcidale patiënten behandelen, niet zomaar een uitzondering maken op het beroepsgeheim.

Onze reporter fietst ‘Tegen de Stroom in’ naar de Balkan. Onderweg ontmoet hij asielzoekers en migranten. Hij laat hen zelf hun verhaal doen.

Volgens kunstenaar Sarah Vanhee kunnen vluchtelingen in ons land nog te weinig rekenen op een warm onthaal. Met haar posterproject “Absent Images” laat ze onze samenleving zich daarvoor excuseren.

In Museum M onderzoekt kunstenaar Oriol Vilanova de vertaalslag tussen kunstwerk en publiek. Daarvoor speelt de curator een sleutelrol.

Dirk Bracke schreef een glansrijk oeuvre van jeugdboeken bij elkaar en is daarmee het jeugdidool van menige leesgrage student. Momenteel legt hij de laatste hand aan zijn nieuwste werk "Martelaar".

Van de 40 miljoen euro aan centrale werkingsmiddelen gaat slechts €557.000* rechtstreeks naar cultuur. Dat budget is nog te beperkt, vindt vicerector Cultuurbeleid Katlijn Malfliet.

Sociaal-artistiek theater was lang het kneusje in zijn soort, maar dat is buiten Reinhilde Decleir gerekend. “Er moet iets staan dat waardevol is.”

Jan Decorte giet wederom een klassieke mythe in een hedendaags jasje. Deze keer waagt hij zich aan Prometheus, waarin goddelijke toorn en menselijk leed centraal staan.

Vorige week konden geïnteresseerde bewoners voor volgend academiejaar al een kot bezoeken. Da's vroeg, maar de residenties met een programma van de KU Leuven zijn dan ook niet zomaar koten.

De klimaattop van Parijs nadert met rasse schreden. Ondertussen stapt de KU Leuven gestaag richting een groenere toekomst.

De expo "(On)Voltooid Verleden Tijd" werpt een veelzijdige blik op dementie, afasie en andere monsters die hun tanden in ons geheugen zetten.

In “Leni & Susan” staan Chris Lomme en Simone Milsdochter in een ijzige dialoog tegenover elkaar. In OPEK Café reflecteren ze over de onbestaande waarheid, de media en jong blijven.

Laverend tussen podiumkunsten en beeldende kunsten mikt het festival vooral op professionals uit de kunstsector. Toch zijn ook Leuvense studenten zijn welkom.

Of u het nu kan of niet, doet er even niet toe. Tijdens de derde Belgische editie van “The Big Draw” strijkt de tekenkoorts voor het eerst neer in Leuven. Vingers doen kriebelen, is het motto.

Leuven is een groot dorp, klinkt het weleens. Met de expo “Astros Hawk” van de Amerikaanse kunstenares Sarah Morris in Museum M herbergt dat dorp plots een viertal wereldsteden.

Nieuws over de opwarming van de aarde heeft reeds lang onze huiskamers bereikt, maar houdt ons niet binnen omwille van dreigingsniveau nummer-zoveel.