artikel> Uw culturele agenda de komende twee weken

CulTip: 10 mei - 23 mei

Hoewel een blokperiode al ergens om de hoek loert, is het nog steeds hoog tijd voor een portie cultuur. Een selectie waarvoor je niet ver reizen moet.

Gepubliceerd

Hangar, 19 mei, vanop het dak van OPEK Leuven, 20.00u

Stel je voor: je zit vast, ingesneeuwd in een loods met twee anderen. Wat heb je gemeen met elkaar? Weinig, zelfs niet eens een taal. Stuntelige dialogen worden na dagen eerder monologen van verzonken gedachten. Behalve een kist met vliegtuigmodelletjes en borrelnootjes is er niets. Hangar presenteert de ondenkbare wereld zonder prikkels, keuzes of verantwoordelijkheden en laat hiervan de schoonheid en tegelijk de waanzin zien. De acteurs spelen dan vanop het dak van OPEK over Leuven. In de omtrek van één kilometer kan je klank ontvangen via 90.1 FM op je nostalgische transistorradio. Haal voordien het tekstboek op, anders dwaal je weg wanneer er ook Italiaans of Farsi door de stereo klinkt.

10 euro

Reconsidering Club Spaces, Podcast

Voor wie nachtelijke escapades te veel mist, is er één kleine troost in podcastvorm. Nu de clubs dicht zijn, is het tijd om die volledig te heruitvinden, dachten enkele studenten Culturele Studies. In samenwerking met Nachtplan brachten zij een drieledige podcast uit. LGBTQ-personen zijn ondervertegenwoordigd in het Leuvense nachtleven. Hoe kan de nieuwe Leuvense club van begin af aan inclusief en divers zijn? Dat en nog veel andere thema's als clubcommunity en clubinrichting komen aan bod, allemaal gebracht door Leuvense stemmen.

Gratis

Showcase emerging Sounds 2021, 12 tot 16 mei

Maak kennis met de volgende generatie geluidskunstenaars van Belgische bodem. Door zich langs het werk van Dominique 't Jolle te bewegen, waant het publiek zich in het hoofd van iemand met oorsuizingen. Of nog: in de installatie van Arzu Saglam beweeg je je tussenin uitbarstende vulkanen, dat door middel van beeld, geluid en tekst. Als onderdeel van de expositie houdt STUK ook twee live optredens op het binnenplein op 14 mei. Experimenteel muzikant Beyt Al Tapes klimt dan op zijn koersfiets voor een repetitieve performance waarin hij fysiek tot het uiterste gaat.

4 euro met cultuurkaart

Tres Expo, OPEK Leuven

Hoe verschillend zou werk van een artiest zijn als ook kinderen kunstenaars werden? TRES is een project waarbij kinderen en jongeren aan de slag gingen om samen een staaltje kunst neer te zetten. Van metaalconstructies over dans tot schilderen. Een unieke reis aan interactie, over alle kunstdisciplines heen.

Gratis van van 1 tot 16 mei op elke woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 19 uur. Een tijdslot reserveren is verplicht.

Leuvense Universitair Koor (LUK), 14 mei vanaf 22 uur

Hoewel een vijftiende bijeenkomst van de universiteitskoren in Braga, Portugal er dit jaar niet in zat, is een uniek meerstemmig geschenk via je computer een waardige vervanger. Uit Porto komt het studentenkoor wel afgezakt naar de Portugese universiteit, onze collega's van LUK nemen deel vanuit België. Een laatste toevoeging komt van studenten uit Tokio, daar wordt slaap vervangen door harmonieën vroeg in de ochtend. Onder de spitsbogen van de middeleeuwse zaal weerklinkt een waar repertorium. Waan je even in de tijd van Vivaldi en volg live mee via de pagina van het universiteitskoor van Braga.

Gratis

#Tussenderegels, Podcast

Zonder schuldgevoel even afwijken van de les recht, het kan. In #Tussenderegels nodigen postdoctoraal onderzoeker in de rechten Sofie Royer en advocaat Renaud Vercaemst een gast uit die een wetsartikel meebrengt. Geen saaie uitleg: met markante verhalen en intrigerende anekdotes brengen zij de stoffige wetboeken tot leven. Laatst kwam procureur Ine Wymersch haar opmerkelijk verhaal brengen. Hoe een wetsartikel een coldcase van wel 30 jaar lang werd.

Via Spotify te beluisteren

Powered by Labrador CMS