artikel> Uw culturele agenda voor de komende twee weken

CulTip: 22 maart - 4 april

Een auditieve reis naar de ruimte en een ware kunstenodyssee: wie aan de dagelijkse sleur wil ontsnappen, kan wederom op cultuur rekenen.

Gepubliceerd

Leuven Jazz

Tot 28 maart - online

Leuven Jazz staat te popelen om weer publiek te bekoren en wacht dan ook niet op versoepelingen. Het festival hoopt in mei liveconcerten te organiseren, maar streamt in maart al vijf concerten als voorproefje. Op 27 maart speelt pianiste Eve Beuven een soloconcert, maar ook de winnaars van de recentste B-jazz international contest staan op het programma. Op vier verschillende dagen is ook beiaardmuziek van de partij: online of in de stad te beluisteren.

Ithaka

Tot 11 april - online & in open lucht

Het festival voor visuele kunsten dat jaarlijks door LOKO wordt georganiseerd is terug met een tweeledige negenentwintigste editie. Negentien jonge artiesten zullen hun werk digitaal en in open lucht tentoonstellen. Het eerste deel speelt zich af in een digitale Keizersberg die dankzij 360 gradenfoto's aan de kijker de indruk geeft er echt aanwezig te zijn. Het openluchtgedeelte is georganiseerd als een odyssee. Via een luisterverhaal kan de kijker al wandelend de verschillende werken ontdekken.

Bubbelbuddies

29, 30, 31 maart & 1 april - online

CampusToneel verrast met een vierdaagse online voorstelling gebaseerd op een bestaand groepsgesprek uit de eerste coronagolf. Dat gesprek is omgevormd tot een Zoom-gesprek en online te volgen. Hoewel Zoom ieders oren uitkomt, lijken deze korte sessies toch de moeite waard. Ze zijn telkens om 20.00 uur te volgen op 29, 30, 31 maart en 1 april. Inschrijven kan gratis via mail of door lid te worden van de facebookgroep.

Constellation audio walk

Tot 27 juni - vertrekpunt aan STUK

Deze wandeling ontstond toen het duo geluidskunstenaars Velma Spell opmerkte dat het stadsplan van Leuven de vorm heeft van de zon. Daarop besloten ze een wandeling te maken in het thema van het universum. Ze verwerkten gesprekken met fysici en astronomen, maar ook verhalen en mythen in hun wandelingen.

Het zijn er zeven in totaal, elk gelinkt aan een sterrenbeeld, en ze leiden niet naar historische monumenten, maar langs verschillende, willekeurige buurten in de hoop dat mensen op een andere manier naar hun omgeving zouden kijken en luisteren. Daar komt dan informatie over het universum bij: zo combineert het duo de aarde en het universum. 'We beginnen op aarde, in STUK, we gaan de ruimte in, en we eindigen weer op aarde.'

Het is een voorproefje van Wired of Empathy, het thema van het jaarlijks festival Artefact dat uitzonderlijk in juni plaatsvindt. Aan de voorgevel van STUK (Naamsestraat 96) kan je met een smartphone de QR-code scannen om aan een 30 minuten durende wandeling te beginnen. Tijdens de openingsuren van STUK kan je binnen een plannetje krijgen.

The Constant Glitch

Vanaf 2 april - M Leuven

Samen met Cera en de stad Leuven heeft M Leuven het voorbije jaar 37 werken van negentien verschillende Belgische kunstenaars aangekocht. Die aanwinsten worden binnenkort samen tentoongesteld in een grote museumzaal. De collectie bestaat uit schilderijen en sculpturen, maar ook geluidswerken, films en ruimtelijke installaties. De titel van de expo, The Constant Glitch, verwijst naar een aangekochte sculptuur van Christiane Blattmann en doelt op de verstoring die corona in de maatschappij heeft veroorzaakt. Het engagement van M gaat verder dan deze tentoonstelling: het zal de kunstenaars blijven volgen in de toekomst.

Powered by Labrador CMS