artikel> Onderhond: 'Faculty' van Robert Rodriguez

De enige echte horrorfaculteit

Niet elke onderhond moet zogenaamde hoge cultuur bevatten. Soms mag het gewoon eens lekker kitscherig zijn - denk daarbij dan vooral aan liters bloed en hoofden met tentakels.

Gepubliceerd

Soms zijn er regisseurs wier hele collectie films redelijk onder de radar valt. Een van mijn grote favorieten op dat vlak is de regisseur Robert Rodriguez, een regisseur die voor velen redelijk onbekend is bij naam, maar wiens films dan wel een belletje doen rinkelen. Als je in jeugd Spy Kids ooit hebt gezien, dat was de man die achter de camera stond.

Natuurlijk heeft Rodriguez een aantal films gemaakt die wel de nodige erkenning hebben gehad – o.a. de eerste Sin City (algemeen beschouwt als een van de beste stripboekfilms ooit), de bovengenoemde Spy Kids of de in samenwerking met Tarantino gemaakte From Dusk ‘till Dawn. Maar de film die ik vandaag ga bespreken – een van mijn favorieten – is niet meteen een van zijn bekendste films. Hell, het is niet eens een echt goede film, maar het blijft wel geweldig op zijn eigen manier – Faculty, de “horror” (tussen zeer sterke aanhalingstekens) film uit 1999 over een middelbare school in de VS die geïnfiltreerd wordt door een groep van aliens die zich vermommen als leerkrachten. Die aliens willen water en de enige manier om ze te stoppen is dus…een huisgemaakte drug met uitdrogingsvermogen, die verkocht wordt in de school.

Ja. Dat is dus het plot. En het zal me niet verbazen als het klinkt als een van de meest bizarre plots die je ooit gehoord hebt. Waarom zou je die film dan een kans moeten geven? Vooral om dezelfde reden dat de meesten die film laten vallen: hij is gewoon gestoord en er is geen enkele seconde waarin de film zichzelf serieus probeert te nemen. Vanaf de eerste scènes (wanneer de schoolverpleegster – mooi tot leven gebracht door Salma Hayek – achterna wordt gezeten door bezeten leerkrachten terwijl The Offspring op de achtergrond speelt), door het middelpunt (inclusief een hoofd dat zich afrukt van het lichaam om daarna voort te bewegen met tentakels – dat hoofd is trouwens van Femke Janssen, beter bekend als Jean Grey uit de eerste X-Men films) en tot het einde is het gewoon een gestoorde joyride, een wilde duik in de jaren negentig op zijn meest groteske en schaamteloze manier.

De personages zijn zo dun als karton, de aliens bloederig en bizar en de soundtrack een collectie van foute rockbands uit de jaren negentig (o.a Oasis, The Offspring en Garbage passeren de revue). De film kan ook rekenen op een sterrencast want behalve de 2 bovengenoemde speelt Elijah Wood – lang voor hij de ene ring naar Mordor moest brengen – een van de hoofdrollen en Robert Patrick, ook bekend als de vloeibare moordrobot uit Terminator 2, een van de leerkrachten. Het is een van die films die alleen gemaakt konden worden in die periode, en nooit meer opnieuw. Dus, als je ooit eens een duik wil nemen in de geschiedenis en wil genieten van een pure slice of 90’s cheese weet je waar je moet zijn: op de faculteit van Robert Rodriguez.

Powered by Labrador CMS