reportage> Teasers doen beste verhopen voor vijftien deelnemende kringen

InterFacultair Theaterfestival opent beloftevol

Al sinds 1999 brengt het IFTf de Leuvense studentenkringen samen voor een vriendschappelijke toneelcompetitie, met als inzet de Bovenste Planken – zeg maar de Oscars voor het Leuvense studententoneel.

Gepubliceerd

Tickets en info te verkrijgen via http://www.iftf.be/

Traditioneel wordt de competitie afgetrapt met een openingsavond waarin alle kringen een teaser brengen die nieuwsgierige kijkers naar hun toneel moet lokken. Dit jaar was geen uitzondering op die regel, en als we mogen afgaan op de tien teasers van evenveel stukken, mag het IFTf zich opmaken voor een bijzonder interessante editie.

De avond begint met een duidelijke boodschap – het IFTf is ‘ieder jaar als een prachtig lenteverschijnsel’, zo stelt vicerector Cultuur Katlijn Malfliet, dat ten volle ondersteund moet worden. Een terugkerend euvel daarbij is de zoektocht naar een geschikte zaal. Malfliet maakt zich sterk dat er in de nabije toekomst meer opties zullen komen voor de deelnemende kringen, die deze editie hun stukken brengen in de Zwartzusterkapel en de Koelisse. Een eigen volwaardige theaterzaal van de KU Leuven – dat is het einddoel.

Netflix en fristi

De beslommeringen achter de schermen van het IFTf lijken de acteurs van vanavond echter niet te deren. Nadat ook de vierkoppige jury zichzelf kort heeft voorgesteld, door middel van een schijnbaar geïmproviseerd rondje met de microfoon, mag Medica de spits afbijten. Het is meteen een erg cinematische teaser, die qua sfeer en climax niet zou misstaan bij de gemiddelde Netflix-serie. Een totaal andere aanpak zien we bij Historia, dat een even eenvoudig als betoverend schouwspel presenteert met een papieren mannetje – meeslepend en mysterieus, zoals het hoort bij een teaser.

Dat we ook heel wat humor mogen verwachten dit jaar blijkt uit de teasers van onder andere Wina, LBK + Bios en NFK. Wina brengt een kort maar krachtig stukje antitheater op het podium, dat evenwel erg weinig prijsgeeft over het eigenlijke toneelstuk. LBK en Bios gooien op hun beurt een Fristi-lurkende schelm op het podium, die de actie kan pauzeren en aanpassen naar eigen wil. De teaser van NFK, tenslotte, was een ode aan de willekeur, die met stevig gelach en applaus werd ontvangen.

Lekkers op het menu

De avond had nog meer moois in petto. Bij aMUZEment, dat verschillende Letterenkringen verenigt, viel een sfeervolle akoestische versie van het lied van Heer Halewijn te bewonderen. Babylon, VRG + Ekonomika, Apolloon + Chemika en Katechetika brachten dan weer een reeks meer klassieke teasers die ook hun mannetje stonden. Ook Politika zou dit jaar deelnemen aan het IFTf, maar hun toneel is opgeschort door castingproblemen. Ondertussen repeteert de kring verder met het oog op volgend jaar.

Als de openingsavond echter iets toont, dan is het wel dat er nog steeds veel lekkers op het IFTf-menu staat. Op de receptie achteraf zijn dan ook enkel lachende en enthousiaste gezichten te zien – fonkelende ogen die tonen dat deze avond nog maar het begin is van het festival. Het succes van de teasers vertaalt zich ook meteen in de kaartverkoop, die al stevig op gang is gekomen. Wie graag een van de toneelvoorstellingen wil bijwonen, haast zich beter – het wordt een leuke rit.

Powered by Labrador CMS