artikel> Vicerector cultuur wil basispakket cultuur voor alle studenten

Minimumcultuur aan de KU Leuven

Vicerector Cultuur Katlijn Malfliet wil naast de cultuurkaart ook een basispakket cultuur voor elke student. “Zoals er een minimumloon is, is er een minimumaanbod cultuur voor elke student."

Gepubliceerd

Momenteel kunnen KU Leuvenstudenten een cultuurkaart aanschaffen bij hun inschrijving. Die kost 15 euro en daarmee krijgen ze korting in onder andere STUK en Museum M. Daarnaast biedt de Dienst Cultuur van de KU Leuven regelmatig gratis cultuuractiviteiten aan onder de noemer UUR KULtuur voor studenten met een cultuurkaart.

“Studenten die een cultuurkaart kopen, zijn doorgaans al geïnteresseerd in cultuur,” vindt vicerector Cultuur aan de KU Leuven Katlijn Malfliet. Zij zou daarom graag naast de cultuurkaart een basiscultuurpakket aanbieden aan alle studenten. “Zoals er een minimumloon is, zo wil ik een minimumaanbod van cultuur creëren voor elke student.”

“Studenten die een cultuurkaart kopen, zijn meestal al geïnteresseerd in cultuur”

Katlijn Malfliet, vicerector Cultuur KU Leuven

De vicerector vindt het belangrijk dat alle studenten kunnen proeven van cultuur: “Cultuur opsnuiven is essentieel in de persoonsvorming,” benadrukt ze.

Exacte wetenschappers

“Ook past dit idee bij de visie van het Studium Generale,” vertelt ze. Het Studium Generale, dat volgend jaar van start gaat, is in een visietekst omschreven als een reeks gespreksavonden waar verschillende maatschappelijke thema’s interdisciplinair worden belicht.

Er zijn weinig concrete plannen, al zijn er wel al gesprekken met verschillende faculteiten aan de gang: “Het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte zou een college spenderen aan de link tussen kunst en wetenschap met een tentoonstellingsbezoek. Aan de Letterenfaculteit is er nu al een vak over dans,” aldus de vicerector.

Dat betekent niet dat de exacte wetenschappers uit de boot zullen vallen: “Zeker daar is de interesse voor zulke projecten groot.” Malfliet wijst ook graag op de structurele samenwerking met STUK voor het kunstenfestival Artefact, waar de relatie tussen kunst en wetenschap centraal staat.

Hogere kost

"Het is niet de bedoeling dat we zelf bijkomende tentoonstellingen en dergelijke zullen organiseren, er zijn voldoende culturele partners in Leuven,” vertelt de vicerector over de aanpak van het project.

"Er zijn voldoende culturele partners in Leuven"

Katlijn Malfliet, vicerector Cultuur KU Leuven

Al lijkt een minimumaanbod cultuur voor iedereen ook een hogere kost met zich mee te dragen: “Ik heb natuurlijk mijn beleidsruimte waarmee ik iets kan doen,” reageert Malfliet.

“Het animo onder Malfliets collega’s lijkt niet bijzonder groot en van een concreet plan ontbreekt elk spoor. Vicerector Malfliet heeft vele initiatieven,” vertelt rector Rik Torfs. “Hier zijn nog geen formele gesprekken rond gevoerd, dus dat is een van de weinige dingen waarover ik geen mening heb.” Ook de Dienst Cultuur van de KU Leuven was niet bereikbaar voor commentaar.

Powered by Labrador CMS