nieuws> Er beweegt wat in MOOC-land

EdX komt in de portefeuille van 2U

EdX, een online platform voor Massive Open Online Courses (MOOC's), komt binnenkort in de portefeuille van 2U terecht. De verkoop brengt zo’n $800 miljoen op en moet online leren verder faciliteren.

Gepubliceerd

In juni kondigden de oprichters van edX, de Amerikaanse MIT en Harvard University, aan dat er een overdracht naar 2U op til staat. 2U is een Amerikaans technologiebedrijf dat zich focust op online onderwijs en zal via de overname zo'n $800 miljoen in edX pompen. Daardoor verliest edX haar status als non-profitorganisatie en verwordt het tot een commerciële instelling.

Meer dan 160 universiteiten, waaronder KU Leuven, werken samen met edX

Beide universiteiten richtten het leerplatform op in 2012. Sindsdien werkten meer dan 160 onderwijsinstellingen samen met edX en voltooiden al zo'n 39 miljoen individuele studenten een online cursus. Ook de KU Leuven biedt 22 opleiding aan via edX. Studenten kunnen via die weg gratis cursussen volgen, maar om een certificaat te bekomen moeten ze een kleine financiële bijdrage leveren.

'Competitief blijven'

De deal tussen 2U en de oprichters van edX zou tijdens de komende maanden afgerond worden, omdat er nog enkele juridische euvels van de baan gewerkt moeten worden na de aankondiging van de verkoop afgelopen juni. De aandelen van edX komen zo binnenkort in bezit van technologiebedrijf 2U.

Door de overdracht aan 2U zal edX zich competitiever kunnen opstellen in de wereld van het online leren. EdX' grootste concurrent is Coursera. Dat platform werkt op dezelfde manier als edX en de twee verschillen voornamelijk in het soort cursussen dat ze aanbieden én in hun juridisch statuut: Coursera is, in tegenstelling tot edX, een for-profitorganisatie.

'De coronapandemie plaveit de weg naar een digitale toekomst'

Christopher Paucek, CEO en medeoprichter 2U

De afgelopen twee jaren raakte het gebruik van online leerplatformen steeds meer ingeburgerd. 'De coronapandemie versnelde niet enkel het gebruik van online onderwijs, maar plaveit voor onderwijsinstellingen ook de weg naar een digitale toekomst', zei Christopher Paucek, medeoprichter en CEO van 2U, in een persbericht. Door de geldinjectie kan edX blijven concurreren in de groeiende markt van online en levenslang onderwijs.

MIT en Harvard University zullen tijdens de eerste jaren na de overdracht evenwel de touwtjes in handen houden betreffende het beleid van edX: de stichtende universiteiten plannen een nieuwe non-profit op te richten - weliswaar met een andere, nu nog onbekende naam - om het leerplatform te kunnen blijven besturen.

Geen grote veranderingen

Ondanks dat edX haar statuut als non-profitorganisatie verliest, lijkt er niet veel te zullen veranderen aan de overeenkomsten met onderwijsinstellingen. 2U belooft dat er de eerstkomende vijf jaren geen wijzigingen komen aan het beleid: het gebruik van het leerplatform blijft gratis en ook aan de beperkte kosten om een certificaat te kunnen bemachtigen verandert voorlopig niets.

Het beleid van KU Leuven lijkt evenmin fundamentele koerswijzigingen te zullen ondergaan. Het MOOC-portfolio maakt deel uit van het onderwijsportfolio en volgt de reeds uitgeschreven missie en visie van de universiteit. Vele universiteiten werken net samen met edX vanwege het non-profitstatuut van het online platform. Daardoor rijst de vraag of de meer dan 160 aangesloten hogescholen en universiteiten hun voorkeur voor edX blijven behouden.

Powered by Labrador CMS