nieuws> Beste resultaat sinds 2017

KU Leuven stijgt drie plaatsen op universiteitenranglijst

Volgens Times Higher Education blijft de KU Leuven de beste universiteit van België. Maar de concurrentie loopt op: UGent stijgt zeven plaatsen, de UAntwerpen 27.

Gepubliceerd

In de World University Rankings haalt de KU Leuven plaats 42, de hoogste rangschikking in vijf jaar. In 2017 stond KU Leuven nog op plaats 40, in 2016 op een spectaculaire 35. De concurrentie loopt tegelijk op in Vlaanderen. De UGent breekt voor het eerst de top 100 binnen (plaats 96), de UAntwerpen maakt een bokkensprong naar plaats 143.

De ranglijst is voor 90% gebaseerd op onderwijs- en onderzoeksparameters, voor 7,5% op het internationale karakter van de universiteit en voor 2,5% op industry income, de inkomsten uit de bedrijfswereld. Spijtig voor de KU Leuven, want dat is waar de universiteit klassiek erg sterk staat. Ze staat wereldwijd op de 25ste plaats voor zulke bedrijfsinkomsten.

Student-personeelratio

De gebruikte parameters maken het Belgische universiteiten niet altijd makkelijk, bijvoorbeeld door de ratio tussen personeel en studenten mee te rekenen. KU Leuven heeft dubbel zoveel studenten per personeelslid als Heidelberg, de universiteit waarmee het de 42ste plaats deelt: 36,3 tegenover 13,9. Zo'n score moest de KU Leuven compenseren met andere parameters.

Het is de vraag wat precies de waarde is van dergelijke ranglijsten, die vanwege hun verschillende parameters soms erg uiteenlopende resultaten hebben. In een persbericht beschrijft de KU Leuven de ranking van Times Higher Education als 'de meest volledige'. Dat komt handig uit, want de Shanghai-ranking plaatste de KU Leuven in augustus nog achter de UGent: plaats 87 tegenover 71.

Hoewel er vragen vallen te stellen bij de ranglijsten, spelen ze onmiskenbaar een rol in de academische wereld - vanwege de waarde die anderen hen toedichten. Aan VRT NWS vertelt Herman Van Goethem (UAntwerpen) dat universiteiten geschikte internationale partners zoeken op basis van de rankings.

Powered by Labrador CMS