artikel> Nieuwe activiteitenmatrix

Alcoholverbod boven 20°C voor studenten

Leuven trekt alle registers open tegen de lentedrukte in de binnenstad: van alcoholverbod voor studenten over parkpas tot zelfs een nieuwe activiteitenmatrix.

Na de drukte in Leuven de voorbije dagen, schiet het gemeentebestuur in actie. Studenten mogen geen alcohol meer op straat drinken bij temperaturen boven 20°C. Bij inbreuk wordt de vloeistof geconfisqueerd en kan de student die de volgende dag ophalen in een speciaal alcoholdepot in Wijgmaal.

De nieuwe regel geldt niet voor lokale bewoners. Op dakterrassen en in tuinen gaat alcohol drinken nog tot 22°C. Je alcohol terug ophalen kan daarna tot een week na de feiten. 'Daarna behouden we het recht om de alcohol te consumeren op het volgende schepencollege', vertelt burgemeester Mohamed Ridouani. 'Anders loopt het de spuigaten uit.'

Parkpas

Het Stadspark wordt vanaf morgen elke ochtend om 5u ontruimd voor de rest van de dag. Bezoekers kunnen enkel nog uitzonderlijk binnen in bezit van een parkpas, die je kan krijgen bij een vaccinatiebewijs of als je een inwoner van Leuven bent.

Ook andere activiteiten worden tot het einde van de pandemie gereguleerd via een nieuwe activiteitenmatrix. De stad voorzag hiervoor een visual: (klik hier voor een versie met hoge kwaliteit)

Gevraagd naar de legaliteit van de maatregelen reageert het stadsbestuur stellig: 'Grondwet? Welke grondwet? In Leuven schrijven wij zelf de grondwet.' Ook de oppositie mag geen kritiek uitoefenen, vindt schepen van Studentenzaken Thomas Van Oppens: 'In 1874 is er een speciale politieverordening uitgebracht voor dit soort maatregelen. Die is toen unaniem goedgekeurd, inclusief oppositie.'

Meer details over de nieuwe regels vind je op de website van de Stad.

Powered by Labrador CMS