artikel> Onderzoek naar slogan 'linkse ratten, rol uw matten'

Factcheck: rollen linkse ratten hun matten?

In tijden van fake news zijn factchecks van enorm belang. Vandaag bij de feitencontrole van KU Leugen: rollen linkse ratten hun matten?

Gepubliceerd

In het universitair ziekenhuis van Gasthuisberg is afgelopen weekend een baanbrekend onderzoek tot zijn conclusie gekomen. Bij het onderzoeken van het rolgedrag van knaagdieren vond het onderzoeksteam Rodentologie dat bij vergelijkende studies daadwerkelijk de linkse ratten hun matten rolden, terwijl de rechtse ratten op een uitgespreide mat bleven zitten. De slagzin van rechtsgezinde studenten wordt daarmee ontdaan van alle ambiguïteit.

Het onderzoek bestond eruit telkens twee ratten naast elkaar te zetten, met elk een mat voor hen. Stuitend is, na te experimenteren met 259.5 ratten, dat telkens de ratten in de linkse kooi de mat oprolden, terwijl de ratten in de rechtse kooi de vlakke mat prefereerden. De studie werd ook uitgevoerd op muizen en hamsters, waaruit nog een opvallend patroon werd geconstateerd: links gespuis ging vaak richting huis.

De discrepantie tussen soorten binnen de knaagdieren moet nog verder onderzocht worden, maar de conclusies over de ratten staan vast. Hoe dit betrekking kan hebben op de mensheid is nog niet goed duidelijk, maar volgens verschillende bronnen blijkt de studentenvereniging NSV! alvast belangstelling te hebben voor dit onderzoek.

Powered by Labrador CMS