satire> 'Ik hou van jazz maar straal het verre van uit'

Leuven Jazz voor dummies

Van 14 tot 24 maart vindt opnieuw ‘Leuven Jazz’ plaats. Geniet jij stiekem ook van dat jazzy gebeuren maar weet je niet hoe je te gedragen tussen die bende hipsters? Wij bieden hulp.

Gepubliceerd

Wie kent ze niet? De lui die prat gaan op hun alternatieve levensstijl en smaak in muziek, voeding en kledij. De kans is erg groot dat je er op Leuven Jazz een aantal tegen het lijf loopt. Staat het tiendaagse jazzfestijn al weken met stip in je agenda, maar vrees je door een gebrek aan hipsterfactor uit de toon te vallen? Volg dan onze tips.

(Opgelet: wij zijn niet aansprakelijk voor een eventuele transformatie tot een van likes afhankelijke influencer, al ben je in dat stadium wellicht iedere vorm van zelfrespect bijster, ergo ook de drang om op ons gezicht te slaan).

Tip 1: Instagrammen tot je een ons weegt

Heb je nog geen Instagram? Download de app dan, stante pede! Als je Leuven Jazz wilt bezoeken, is het van kapitaal belang om dat aan de grote klok te hangen. Maak wazige filmpjes van muzikanten, trek foto’s van pakweg de hoek van de concertzaal - mét filter - en plaats hashtags, véél hashtags, liefst met een zo abstract mogelijke inhoud. Zogen wij zo-even uit onze duim: #assgrassorjazz #jazzusay #fojazzle. Hou je vooral niet in, zelfs een willekeurige selectie van letters maakt indruk: #qwhkz.

Je kan er ook voor opteren om je smartphone in te ruilen voor een oude Nokia - dat oogt heel vintage en stoer - maar besef dan wel dat je kansen op Instafame met de noorderzon verdwijnen.

Tip 2: Wie hip wil zijn moet honger lijden

Ben je iemand die graag een fond legt voor je het nachtleven induikt? Leg die pintjes dan niet te rusten op een bedje van frieten of kebab. Ga in plaats daarvan voor een Goatcheese Quac in de Avocado Bar, een Ensalada Latina in de Lettuce, of simpelweg een snee volkorenbrood met gepekelde schuifkaas. Laat je vrienden op Leuven Jazz vervolgens zeker weten 'hoe heerlijk het is om na een gezonde, vegetarische maaltijd van een streepje jazz te genieten'. Vlees is hoe dan ook uit den boze, maar als je toch besluit te zondigen, eet dan een insectenburger. O, en vergeet er vooral geen foto van te nemen om je Instagram op te leuken, uiteraard mét hashtags: #veganismo #plantbaseddiet #meattoo.

Tip 3: De ik-woon-onder-een-brug look

Shop jij doorgaans in ketens als H&M of Zara? Fout bezig! Hoewel op Leuven Jazz veelal snobs uit gegoede milieus te vinden zijn, zien sommigen eruit alsof ze geen nagel hebben om aan hun gat te krabben. Schaf jezelf dus bijvoorbeeld een veel te wijd zittende trui, versleten sandalen, een driekwart jeans met gaten en een bril zonder glazen aan. Kringloopwinkels are a hipster’s best friend, maar ook de Zeeman will do, mits de nodige inventiviteit met schaar. Durf ook experimenteren met je kapsel: was het niet gedurende drie weken, scheer één zone kaal, of zet een pot op je hoofd en knip al het haar dat zichtbaar blijft - de notoire coupe à la jatte. Als het maar opvalt!

Tot slot ook nog dit

Een hele (glutenvrije) boterham, dat weten we. Maar zoals Rome niet op één dag gebouwd is, heeft ook jouw ontwikkeling tot Leuven Jazz-adept z’n tijd nodig. Maar ach, tijd is relatief, en wie precies is jarig op de startdag, 14 maart? Juist ja. #pi'sout

Powered by Labrador CMS