nieuws> KU Leuven komt week na UGent

Algemene mondmaskerplicht aan KU Leuven

Het mondmasker mag niet meer af in de aula, ook al is er anderhalve meter afstand. Dat geldt niet voor proffen. Vergaderingen kunnen ook mondmaskerloos blijven doorgaan.

Gepubliceerd

De KU Leuven past zijn mondmaskerbeleid aan. Aan het begin van het academiejaar mocht je het mondmasker nog afzetten in de aula wanneer er meer dan anderhalve afstand was, nu mag dat niet meer.

Rector Luc Sels kondigde het nieuwe beleid aan op donderdag in aparte e-mails naar studenten en personeel. De regels zijn meteen van kracht.

Op kantoor mag het mondmasker nog steeds af

In de buitenlucht mag het mondmasker uit zolang het rustig blijft. In universiteitsgebouwen blijft het aan, wat er ook gebeurt. Zelfs bij evenementen met Covid Safe Tickets (CST) moet het mondmasker aanblijven in universiteitsgebouwen. 'Het CST is immers geen alternatief voor het mondmasker', schrijft Sels. 'Hoewel ze veel beter beschermd zijn, neemt ook bij gevaccineerden het aantal besmettingen toe.'

Voor personeel gelden andere regels: de prof vooraan de aula mag het mondmasker afhouden zolang er afstand is. Dat is om de verstaanbaarheid voor studenten te bevorderen. Ook aan je werkplek hoeft het niet aan, net als in vergaderingen met anderhalve meter afstand. In dat geval moeten ook studentenvertegenwoordigers het mondmasker niet aanhouden. De KU Leuven moedigt telewerk aan zoals voorheen.

'De werkomgeving is een andere context dan een aula of auditorium', beargumenteert Sels aan persagentschap Belga. 'Studenten weten vaak niet naast wie ze in de aula gezeten hebben, werknemers weten dit wel. Een eventuele contacttracing kan dus gemakkelijker plaatsvinden. Het is ook niet houdbaar om acht, negen of tien uur achter je bureau het masker op te houden. En er zal bovendien ook meer aan telewerk worden gedaan, dus is er sowieso al minder volk op de werkvloer.'

De universiteit verbiedt je ook niet om snel een slokje te drinken of iets in je mond te steken. 'Hou dan sowieso voldoende afstand en beperk de tijd waarin je je mondmasker afzet', schrijft de FAQ van de KU Leuven.

Studentenbesmettingen

De nieuwe regels zijn een uitloper van het Overlegcomité van dinsdagavond. De UGent wachtte vorige week vrijdag niet tot het Overlegcomité en voerde de algemene mondmaskerplicht toen al in. Voorheen hadden zij gelijkaardige regels als de KU Leuven. Ook de bijzondere faculteit Kerkelijk Recht van de KU Leuven verplichtte mondmaskers al vanaf dinsdag.

De KU Leuven maakt zich al een tijdje zorgen over de hoge besmettingscijfers bij studenten. Het was ook een van de redenen die rector Luc Sels en vicerector Studentenbeleid Hilde Feys aanhaalden in hun mail naar de Leuvense praesides over de capaciteitsbeperking voor de 24 urenloop. Aan het testcentrum van de KU Leuven vallen de lange rijen tegenwoordig op.

Dit artikel is geüpdatet 28 oktober 2021 om Sels' reactie aan Belga toe te voegen.

Powered by Labrador CMS