artikel> Tot nader order geen nieuwe studenten naar Parijs

Erasmusstudenten mogen in Parijs blijven onder strenge voorwaarden

De KU Leuven laat geen nieuwe studenten vertrekken naar Parijs. Blijven kan alleen onder strenge voorwaarden. “Geen massabijeenkomsten en zorgvuldig gegevens updaten,” zijn er twee van.

Gepubliceerd

De KU Leuven stelt naar aanleiding van de aanslagen in Parijs strenge voorwaarden aan haar studenten zodat ze “steeds weet waar ze zijn.” Er verblijven momenteel een 70-tal Erasmusstudenten in Parijs.

In een brief aan haar studenten in Parijs laat de KU Leuven weten dat ze “tot nader order geen studenten laat vertrekken naar Parijs.” De studenten die al aanwezig zijn in Parijs mogen terugkeren als zij dit wensen.

De studenten die blijven moeten strenge richtlijnen volgen. Zo moeten ze “massabijeenkomsten absoluut mijden,” alsook het “zorgvuldig updaten van hun gegevens.” Dit houdt in dat studenten hun whereabouts en gsmnummer moeten doorgeven zodat de KU Leuven steeds weet waar ze zich bevinden. Vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink heeft nog geen weet van studenten die hun Erasmus vroegtijdig willen stopzetten. “Ik heb nog geen bericht ontvangen van studenten die willen terugkeren.”

Vicerector Internationaal Beleid Danny Pieters, legt uit waarom de universiteit deze maatregelen neemt. “Deze maatregelen zijn getroffen om onder meer te voldoen aan de aanbevelingen van de Franse overheid.” Gosselink benadrukt dat dit advies voorlopig is: “Tot nader order laten we niemand vertrekken naar Parijs. Als blijkt dat over een week of twee weken de situatie gestabiliseerd is, kunnen we de situatie herevalueren.”


Thuisblijven

De studenten die nu nog zouden vertrekken naar Parijs, moeten thuisblijven. “Er zijn momenteel een 40-tal studenten die op het einde van deze week vanuit de faculteit Sociale Wetenschappen voor de UNESCO-conferentie over climate change zouden vertrekken. Ook dat hebben we afgelast,” laat Gosselink weten.

Al roept Pieters ook op tot kalmte. “Ik hoop dat de studenten daar willen blijven en in alle redelijkheid niet te snel panikeren. We moeten het hoofd koel houden. Hoe meer we panikeren, hoe meer we de terroristen geven wat ze willen. We evalueren de situatie dagelijks en moest er iets veranderen zullen wij de adviezen ook aanpassen.”

De KU Leuven zal ook contact opnemen met alle universiteiten in Parijs om de situatie op te volgen. Pieters: “Normaal gaan de lessen door vandaag. We zijn nu bezig met contact op te nemen met andere onderwijsinstellingen om te kijken wat zij gaan doen.”

Volgende week zou er een groep Zuid-Afrikaanse studenten van de bevriende universiteit in Stellenbosch overvliegen. Zij maken zich echter zorgen. “We krijgen vragen van de studenten van Stellenbosch die zouden overvliegen over hun veiligheid,” aldus Pieters. Maar zowel Pieters als Gosselink verzekeren hen dat ze welkom zijn. “Voor de studenten van Stellenbosch die zouden overvliegen en voor andere studenten die naar Leuven komen is er geen probleem,” vertelt Gosselin.

Voorwaarden

Lees hier integraal de voorwaarden die de KU Leuven gecommuniceerd heeft naar de studenten:

Studenten die willen blijven, kunnen dit mits:

  1. Het regelmatig consulteren en strikt opvolgen van de adviezen van de lokale autoriteiten en deze van ons FOD BZ;
  2. Het strikt opvolgen van de adviezen van de partnerinstelling;
  3. Het absoluut mijden van massabijeenkomsten; Het niet alleen op stap gaan en het goed weten waar hun medestudenten zijn;
  4. Het zorgen dat ze steeds bereikbaar zijn;
  5. Het zorgvuldig updaten van hun gegevens (whereabouts; gsmnr, contactpersoon in België) in hun dossier in KULoket zodat wij steeds weten waar ze zijn;
  6. Het steeds bijhebben van hun Europese Ziekteverzekeringskaart (deze voorziet repatriëring indien nodig), evenals de noodnummers van de KU Leuven
Powered by Labrador CMS