artikel> Enkel voor opleidingen 'waar het niet anders kan'

Hogescholen willen meest noodzakelijke lessen nog geven

Sommige hogeschoolstudenten krijgen vanaf 18 mei misschien toch nog fysiek les. Dat beslisten de Vlaamse hogescholen dinsdag.

De Vlaamse hogescholen willen bepaalde opleidingen met practica en heel belangrijk contactonderwijs toch nog de kans geven om les te geven. Concreet worden de kunstopleidingen, zorgopleidingen en lerarenopleidingen genoemd, al beslist elke hogeschool zelf over de lijst.

De lessen aan het einde van het semester – 18 mei valt twee weken voor het begin van een normale blokperiode – zijn echter volledig onder voorbehoud. De hogescholen kozen voor de datum omdat die aan het einde van de achtwekenperiode ligt die virologen vooropstellen.

Onzekerheid

Universiteiten namen vorige week vrijdag de beslissing om geen enkel fysieke les meer door te laten gaan na de paasvakantie. Dat was om onzekerheid bij docenten en studenten uit te roeien.

De hogescholen waarderen de kans op het belangrijkste contactonderwijs hoger dan die onzekerheid. 'Het is anders om in een unief in de aula te zitten dan om pakweg automechanica te volgen', zegt woordvoerder Gert Fransen. 'Hogeschoolstudenten zitten met een andere onzekerheid: als ik niet genoeg les krijg, kan ik dan nog aan mijn diploma komen?'

Powered by Labrador CMS