nieuws> 'Moment om bladzijde om te slaan'

Liesbet Heyvaert wint decaansverkiezingen Letteren

Liesbet Heyvaert, vicedecaan onderwijs van de faculteit Letteren, heeft het met 57% gehaald van Nadia Lie in de decaansverkiezingen. De bewogen verkiezingen komen daarmee tot een eindpunt.

Gepubliceerd

Liesbet Heyvaert haalde 115 van de 202 uitgebrachte stemmen binnen, zo maakt de voorzitter van de verkiezingscommissie bekend via mail. 38%, of 77 stemmen, zijn voor Nadia Lie, de overige 5% waren 10 blanco stemmen. Lie wist het faculteitspersoneel niet te overtuigen, maar haalde het wel nipt bij de studenten.

De professor Latijns-Amerikaanse cultuur moest opboksen tegen een kandidaat met zes jaar vicedecaanschap op de teller, maar haalde wel een betere score dan Kurt Feyaerts. Hij kwam twee jaar geleden op tegen Jo Tollebeek bij diens herverkiezing.

'Ik ben heel blij dat we hiermee een woelige periode kunnen afsluiten', reageert Liesbet Heyvaert aan Veto. De laatste week was inderdaad intens aan de faculteit, nadat details over Jo Tollebeeks ontslag naar boven kwamen. Die hadden ook betrekking op Heyvaert zelf.

'Positieve campagne'

Heyvaert wacht een grote uitdaging aan de faculteit, die door zijn diversiteit aan richtingen in het verleden in financiële problemen zat en waar elke benoemingsprocedure kan uitmonden in een stammenstrijd. In de faculteit was de afgelopen week veel zenuwachtigheid te voelen.

'Ik ben heel blij met het duidelijke mandaat dat ik heb gekregen', vertelt Heyvaert. 'Nu wil ik met heel de faculteit werken om de uitdagingen aan te gaan. Dit is een moment om de bladzijde om te slaan.' De kersverse decaan – Heyvaerts mandaat gaat vandaag meteen in – denkt dat vooral haar positieve boodschap het gedaan heeft.

Nadia Lie legde in haar campagne andere accenten dan Heyvaert en ging explicieter in op haar verontwaardiging over het bestuur onder Tollebeek, maar diepe inhoudelijke kloven tussen de twee kandidaten waren niet vaak te merken.

De studentenstem ging dan ook nipt naar Lie: ze haalde 54% van de uitgebrachte studentenstemmen binnen. 41% van de studenten stemden op Heyvaert en 5% stemde onthouding. Op de faculteitsraad vertaalde dat naar 11 studentenstemmen voor Lie, 9 voor Heyvaert en 1 onthouding, zo maakt de Campusoverkoepelende Raad Letteren (CORaaL) bekend. 195 studenten stemden, goed voor een opkomst van 6,71%.

Lie reageerde via mail op Heyvaerts verkiezing. Ze feliciteert haar tegenkandidaat en wenst Heyvaert alle succes bij de uitoefening van haar ambt. 'Mijn oprechte dank ook aan al wie mij gesteund heeft in deze laatste weken', zo schrijft ze. 'Het was een genoegen met u allen van gedachten te mogen wisselen over de kernpunten van ons beleid. Moge dit gesprek de komende jaren doorgaan.'

Vijf jaar

Heyvaert kijkt aan tegen een bestuursperiode van bijna vijf jaar: ze start vandaag en haar mandaat eindigt pas op 31 juli 2026, zoals de universitaire regels voorschrijven. Normaal blijft een decaan maar vier jaar aan.

Liesbet Heyvaert is de eerste vrouwelijke decaan van de faculteit Letteren en nog maar de vierde vrouwelijke decaan in de geschiedenis van de KU Leuven. Haar enige vrouwelijke collega op dit moment is Bea Maes van Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. De twaalf andere faculteiten worden momenteel geleid door een man.

In zijn mail met de aankondiging van de resultaten bedankte Ludo Melis, voorzitter van de verkiezingscommissie, voormalig decaan Jo Tollebeek. Drie maanden geleden viel het nog op toen Luc Sels dat niet deed in een mail naar het faculteitspersoneel. '(Jo Tollebeek) heeft de Faculteit geleid in een complexe fase van herstel en hierin succes geboekt; wij hebben een gunstige positie bereikt', zo schrijft Melis.

Dit artikel werd geüpdatet op 8 oktober 2021 en 9 oktober 2021.

Powered by Labrador CMS