artikel> Stevige overwinning voor zittende rector

Luc Sels opnieuw verkozen als rector van de KU Leuven

Luc Sels blijft de komende vier jaar rector aan de KU Leuven. De zittende rector haalt een grote overwinning met 64% van de gewogen stemmen. Hij wint bij elke groep van de universiteit.

Herlees onze liveblog van de verkiezingsavond hier

Al onze verslaggeving over de rectorverkiezingen is op de dossierpagina te vinden.

Luc Sels heeft overtuigend een tweede mandaat binnengehaald, met een marge van 31%. Zijn tegenkandidaat, Jan Tytgat, wist maar 33% van de stemmen te vergaren. De toxicoloog won geen enkele groep van de universiteit, maar kwam het dichtste bij de studenten. Via een sterke score bij de biomedische wetenschappen wist hij 48% van de studentenstem binnen te halen.

Sels' overwinning is historisch groot te noemen. Zijn verkiezingsmarge is al meer dan dertig jaar niet meer gezien aan de KU Leuven. De marge bij de voorbije twee verkiezingen was slechts 0,5%.

Plagiaat?

Daarmee komt een einde aan een verkiezingscampagne die vorige week een nieuwe wending nam na de beschuldiging van plagiaat in Jan Tytgats visietekst. Er klonk toen meermaals de oproep voor de Verkiezingscommissie om een uitspraak te doen, maar dat is niet gebeurd.

Sels heeft ook de strijd om de studentenstem, hetzij nipt, gewonnen

Er komt zo ook een einde aan een lange avond. De Verkiezingscommissie was nog in zitting tot 21u 's avonds, drie uur na het sluiten van de digitale stembussen. De controle op de veiligheid en geheimhouding van de stemming vereisten meer tijd dan voorzien. Zo waren er naast de audit van teststemmen ook controles op het aantal uitgebrachte stemmen en cryptografische controles. Aangezien het ging om vier afzonderlijke verkiezingen waarvan het resultaat moest wordt samengebracht, vroegen alle cryptografische controles iets meer tijd dan ingepland.

Studentenstem

Sels heeft ook de strijd om de studentenstem, hetzij nipt, gewonnen. De zittende rector haalde bij de studenten 51%; uitdager Jan Tytgat haalt 48%.

Daarmee doet de huidige rector het slechter dan de 60% die hij in 2017 nog bij de studenten haalde. Sels vermijdt wel het 'Gentse' doemscenario: collega Rik Van De Walle werd daar vorige week ondanks gebrek aan tegenkandidaat herkozen met 'slechts' 37,7% bij de studenten.

Zijn winst bij het ATP is een sprong vooruit

Tegenkandidaat Jan Tytgat noteert een sterke studentenscore, maar komt net tekort voor een meerderheid. De toxicoloog wist vooral stemmen te ronselen bij de biomedische faculteiten. Sels kon dan weer rekenen op zijn eigen economiefaculteit, met 57 kiespersonen de grootste, en kleinere faculteiten zoals Sociale Wetenschappen en Ingenieurswetenschappen.

Elke groep

Sels scoort beter in de andere geledingen. Het gros van zijn stemmen haalt Sels bij het ZAP, de groep professoren die voor 70% van de stemmen telt. Meer dan twee derde, 67%, van die ZAP-leden stemde voor Sels.Vier jaar geleden haalde hij er nog slechts 48% van de stemmen.

Ook de ondersteuners van het ATP (61%) en de assistenten van het ABAP (58%) kozen overtuigend voor Sels. Zijn winst bij het ATP is een sprong vooruit, komende van 50% vier jaar geleden. De winst bij het ABAP is dan weer mager tegenover de 57% in 2017.

Een kleine 3% van alle kiezers stemde blanco deze verkiezingen. Dat is drie keer zoveel als vier jaar geleden. Het grootste deel van hen zijn ABAP-leden – bij die geleding was 6% niet overtuigd door een van de twee kandidaten.

'Erkenning voor de afgelopen jaren'

Sels reageert tevreden zelf op het resultaat: 'Het leest voor mij toch wel als een erkenning voor de afgelopen jaren. We hebben ook een stevig mandaat nodig.'

De rector behaalde gezien de trend bij de andere geledingen wel een (opvallend) lager resultaat bij de studenten. Is dat een teleurstelling? 'In alle eerlijkheid wel, ja. De samenwerking met LOKO en Stura loopt denk ik wel goed, maar die bredere studentengemeenschap bereiken blijft een ongelooflijke uitdaging. Daar heeft de pandemie ook niet geholpen.'

Jan Tytgat heeft ondertussen Luc Sels gefeliciteerd met zijn overwinning op Twitter. 'Ik wens hem veel succes de komende jaren. Ik kijk al samen uit naar 2025.'

Dit artikel is geüpdatet.

Powered by Labrador CMS