artikel> West-Vlaamse expansie van de KU Leuven zet zich voort

Nieuw studiecentrum KU Leuven in Brugge

Vorige week opende de KU Leuven een nieuw gebouw in hartje Brugge. Het historisch waardevolle Hof Bladelin doet dienst als studie- en congrescentrum.

Gepubliceerd

Het gaat om het stadspaleis ‘Hof Bladelin’, dat sinds 1819 gebruikt wordt door de Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, ondertussen opgegaan in de Congregatie van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. De resterende zusters zochten een nieuwe bestemming voor het gebouw. Via persoonlijke contacten kwam men bij de KU Leuven uit, die het pand volledig gratis kon verkrijgen.

Het Hof Bladelin blijft zijn vroegere functies vervullen en doet voortaan ook dienst als studie- en congrescentrum. De KU Leuven noemt het pand ‘een mooie aanvulling van de Leuvense aanwezigheid in West-Vlaanderen.’ Iedereen verbonden aan de KU Leuven kan Campus Hof Bladelin boeken voor congressen en studiedagen.

Was er nood aan een dergelijk congrescentrum in West-Vlaanderen? ‘Niet direct een nood, wel een opportuniteit’, laat Marc Depaepe, vicerector van de Kulak, weten. ‘Wie al eens in het gebouw geweest is, weet waarover ik spreek.’

Jos Vaesen, directeur-generaal van de Rectorale Diensten, sprak eerder vol lof over Hof Bladelin in Campuskrant: ‘Het is een schitterend pand, dat is meteen duidelijk. Het is vrij groot, ongeveer een halve hectare, wat in het centrum van Brugge niet min is.'

Opmerkelijk: Hof Bladelin bezit vier monumentale schilderijen van de Italiaanse kunstschilder Giulio Romano, naar fresco’s van Rafaël: de slag op de Milviusbrug, de droom van Constantijn, de doop van Constantijn, en de brandende stad. De doeken worden nu onderzocht en gerestaureerd. Hof Bladelin is zowel bouwkundig erfgoed als beschermd monument.

(Artikel loopt verder onder foto)

Hof Bladelin is naast een gloednieuw campusgebouw in Brugge een tweede prominente aanwezigheid van de KU Leuven in Brugge. ‘Met die derde site zijn we nu echt thuis in West-Vlaanderen’, concludeert Depaepe op Twitter (waarop Brugs burgemeester Renaat Landuyt trouwens droog antwoordde: 'Blij het te vernemen').

‘West-Vlaanderen, waar de KU Leuven thuis is…’, mijmerde Marc Depaepe op Facebook nog wat na. Een uitgebreide geschiedenis en een inventaris van het pand lees je hier.

Foto's van de opening vind je hieronder. (Olivier Matthys)

Powered by Labrador CMS