artikel> 8 tot 21 februari

Onderwijs kort

Twee prioriteiten voor Weyts, Revolte bij VVS en Luc Sels haalt slag thuis: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

Gepubliceerd

IJkingstoetsen en studievoortgangsmaatregelen

Het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) focust het komende semester op twee thema's: ijkingsproeven en studievoortgangsmaatregelen. Dat bevestigt Weyts' woordvoerder. Twee werkgroepen moeten daar het beleid uitwerken, samen met vertegenwoordigers van het kabinet, de universiteiten, hogescholen en studenten.

Weyts' kabinet had eerder al aangegeven dat het ook openstaat voor alternatieven voor de harde knip en de 50% CSE-maatregel. Het is uitkijken of dat ook geldt voor het ingangsexamen voor de lerarenopleiding. In september zouden de werkgroepen klaar moeten zijn. 'De nieuwe maatregelen zouden dan ingang kunnen vinden vanaf academiejaar 2022-2023', aldus de woordvoerder.

Revolte bij VVS

Revolte, de hernoemde studentenraad van de Hogeschool Gent, heeft zich opnieuw aangesloten bij de Vlaamse Vereniging van Studenten. Het had de koepelorganisatie twee jaar geleden verlaten na klachten over het overwicht van de universiteitsstudentenraden en de te grote tijdsinvestering.

Revolte is zo de derde studentenraad op rij die naar VVS terugkeert, na de studentenraden van de UAntwerpen en de KU Leuven. Twee studentenraden ontbreken nu nog: LUCA School of Arts en UCLL regio Leuven. Die laatste was in 2016 uit VVS gestapt in dezelfde golf met de UAntwerpen en de KU Leuven.

Sels haalt slag thuis

Een week na het pleidooi van Luc Sels in Veto, kondigt minister van Onderwijs Ben Weyts aan dat studenten vanaf 15 maart twee halve dagen les per week op de campus kunnen krijgen. Dat geldt wel uitsluitend als de pandemie op dezelfde manier blijft evolueren. De fysieke lessen zullen vrijwillig zijn voor zowel studenten als docenten, wordt er benadrukt.

Ann Verreth stopt als directeur Associatie

Ann Verreth, algemeen directeur van de Associatie KU Leuven, stapt na de paasvakantie over naar hogeschool Odisee, een van de leden van de Associatie. Verreth stond twee jaar aan het hoofd van de organisatie, die sinds Luc Sels' aantreden aan belang heeft gewonnen. Binnen de vijf hogescholen is de wissel bij Odisee de tweede wissel op korte tijd.

Twitteraccount Weyts gehackt

Het Twitteraccount van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is gehackt. Het probleem werd de volgende namiddag pas opgelost. Er verschenen tweets met 'love acid' en later 'i love acid (niet de drug)', waarschijnlijk referenties aan YouTuber Nathan Vandergunst, bekend onder zijn pseudoniem Acid. Weyts' bio werd aangepast naar 'acid is niet responsible'.

Nieuwe verplichte ijkingstoets

Na een jaar uitstel zal vanaf volgend jaar ook de ijkingstoets industrieel ingenieur verplicht worden. De ijkingstoets blijft niet-bindend. Aan de KU Leuven zal de score voorlopig geen verschil maken. Voor de verplichte ijkingstoets burgerlijk ingenieur is dat nu wel zo: minstens een tien op twintig betekent daar een vrijstelling van een studiepunt. Er zijn nu drie verplichte ijkingstoetsen in Vlaanderen, met als derde die van Diergeneeskunde. De Vlaamse regering heeft, net zoals haar voorganger, de ambitie om voor elke opleiding een verplichte ijkingstoets te hebben.

Powered by Labrador CMS