splinter> Splinter

'1 in 5 Muslims' sympathy for jihadis'

Dat we zulke titels, zoals deze van enkele maanden geleden, op de voorpagina van de Britse tabloidkrant 'The Sun' terugvinden, zijn we al gewoon. Maar de vrienden van de VTM kunnen er ook wat van.

Gepubliceerd

De Splinter bevat een persoonlijke mening. Ze bevat niet de mening van de redactie.

Twee weken geleden lanceerde VTM samen met Humo de resultaten van een grootschalig 'moslimonderzoek'. De zender scoorde met de meest crazy headlines: 1 op 5 van de Belgische moslimbevolking heeft sympathie voor het Islamfundamentalisme van IS. Say what?

Na een dag of twee kregen Humo en VTM zowat de helft van de academische wereld op hun kap. Terecht of niet? Aan de meningen van verscheidene sociologen en methodologen te horen lijkt het zaakje toch wat te stinken. Moeilijke vraagstelling en verdraaiing van antwoorden loeren om de hoek volgens socioloog Orhan Agirdag (KU Leuven). Een goed gebruik van methodologie en statistiek vonden ze significant irrelevant.

Dat de statistici en wetenschappers een instant depressie kregen toen ze dit nietszeggende onderzoek lazen, ben ik vrijwel zeker. Bijna iedere student zwoegt zich door dikke stapels statistiekboeken. Als onderzoekers dan de simpelste methodische regels aan hun laars lappen, ben je natuurlijk pissed.

De doordeweekse medemens denkt dan waarschijnlijk: hoe kan dat in godsnaam? Wil een vijfde van de moslimbevolking dan echt dat bepaalde mensen, puur op basis van geloof of geaardheid, van een gebouw geduwd moeten worden? Verschillende scenario’s razen door het hoofd van de gemiddelde lezer. Even lijkt de drang te ontstaan om een bescheiden kritische reactie te plaatsen in de comments. Niets mis mee. De cultuurpessimist daarentegen heeft al lang zijn caps lock aan staan.

Waarom? Wel, waar kan hij anders zijn zorgen kwijt? Gevoed door titels die pure clickbait creëren, plaatst hij of zij een reactie neer die verstandige mensen doet twijfelen aan twee dingen. Oftewel uitbarsten in een spontane lachbui omdat het werkelijk zo absurd vol staat met zever en ongegronde argumenten, oftewel enorme verbijstering over het platvloerse racisme en de stereotypen die onze facebook feeds terroriseren. Elke dag opnieuw.

'MOSLIMS KOMEN HIER GEWOON PROFITEREN VAN ONS WERK!' Wat verder: 'DIE ISLAMITISCHE VLUCHTELINGEN ZITTEN AL AAN DEN DOP! WAAR IS DAT GELD VOOR MIJN KAPOTTE MENISCUS?' Concreet: ze komen blijkbaar ons werk afnemen én profiteren ook allemaal van onze werkloosheidsvergoedingen? Paradoxaler kan gewoonweg niet meer, maar soit.

Dat de echte diehard haters op het World Wide Web zullen blijven bestaan, zijn we zeker. Laat ons gewoon wat meer nuance tonen als het om gevoelige onderwerpen gaat. Het is vanzelfsprekend dat titels met opvallende resultaten en bombastische koppen direct in de kijker lopen en daardoor een grote impact hebben op het maatschappelijk debat. Maar geef ons dan tenminste de juiste informatie. Dus bij een volgend onderzoek, gelieve wat minder naar onze Britse buren te kijken. Alvast bedankt!

De Splinter bevat een persoonlijke mening. Ze bevat niet de mening van de redactie.

Powered by Labrador CMS