splinter> Splinter

Bubbels voor mensen, bubbels voor hersenen

2020 was een bizar jaar, voor iedereen en rond de jaarwisseling leek het alsof er verandering ging komen. Intussen zijn we drie maanden verder en … niets is veranderd, zeker?

Gepubliceerd

Covid is nog steeds van de partij, we hebben net een jaar lockdown gevierd. Trump is vervangen door Biden, maar het lijkt niet alsof Biden nu eenmaal zoveel beter is – hij voert liever oorlog in het Midden-Oosten dan mensen in Europa te steunen. Onze horeca zit nog steeds in zak en as.

En het meest vervelende vandaag?

Mensen. Mensen die geloven dat het een groot complot is, mensen die de maatregelen niet willen naleven, mensen die denken dat het wel genoeg is geweest. En dan cantussen en feestjes organiseren op hun kot. Mensen die zitten aan de hoofd van bedrijven die voor miljarden euro's winst draaien terwijl anderen creperen – en toch hun patenten niet publiek willen maken om zo de productie van de vaccins te versnellen.

Mensen in de Wetstraat en in Hollywood die ons dagelijks een portie nieuws komen brengen over hoe ze "in hetzelfde bootje zitten" en hoe we "allemaal nog eventjes moeten doorbijten" vanuit hun enorme villa's. Mensen die constant een andere pineut zoeken, iemand wie ze de schuld kunnen geven van alles.

Het is makkelijk om zo af te reageren, maar het probleem ligt niet meteen bij die mensen alleen. Het probleem is systeemgericht, en het komt erop neer dat vandaag de dag we leven in een soort van post-realiteit. Het is een wereld waar er geen één realiteit meer bestaat, omdat we vastzitten in onze bubbels waar enkel wij gelijk hebben. Onze realiteit is de enige die bestaat, en alles wat deze realiteit verstoord beschouwen we als fout, als fake news.

Kijk maar naar de Verenigde Staten. Daar zijn er mensen die niet eens willen geloven dat er een virus bestaat, en dan rondlopen zonder masker. Gelukkig is het minder een probleem in onze contreien, maar het komt al langzaam overgewaaid naar hier, met anti-vaccinatie organisaties die mensen bedotten en praten over hoe het allemaal een groot complot is om onze vrijheid af te pakken.

Er zijn mensen die weten hoe ze dit perspectief kunnen gebruiken en misbruiken. Het is een dagelijks probleem, en een probleem dat nu meer relevant is dan ooit.Iedereen is moe, iedereen wil terug naar het oude normaal. Iedereen kampt met dezelfde problemen, maar vanwege onze privileges en onze blindheid zien we enkel foute mensen. Mensen die allemaal als deel – of bron – van het probleem worden beschouwd.

Maar het probleem ligt ook bij jou. Jij, de persoon die nu dit zit te lezen en denkt over wie de volgende schuldige mag zijn. Jij, die niet wil proberen om met anderen normaal contact op te zoeken maar liever blijft zitten bij je geloof. Misschien moeten we allemaal gewoon proberen om voor een keer meer moeite te doen om verder te kijken dan je beperkte gezichtsveld. Misschien. Misschien zal ons leven dan een stuk beter zijn.

Powered by Labrador CMS