splinter> Splinter

Hou je bek en betaal je boete

Vloekende studenten alom, want de fietsboetes zijn weer in Leuven beland. Een fenomeen dat ik enkel kan bejubelen.

Gepubliceerd

Dag in dag uit hoor je mensen klagen over het zogenaamde 'overmatige' controleren van fietsers in Leuven. Dat de politie beter meer tijd zou moeten steken in 'belangrijkere' zaken, of dat ze meer moet inzetten op sensibilisering. 'Bullshit', zeg ik daartegen, want enkel fietsboetes kunnen ervoor zorgen dat studenten de wegcode respecteren.

Mateloos erger ik me aan het anarchistische en opportunistische discours van de beboete student. Van 'onbetaalbaar' tot 'pestgedrag', de argumenten kennen we allemaal. Laat me hier enkele van die argumenten ontkrachten, want niets schreeuwt meer onzin dan een student die zijn boete wegpraat onder het mom van pestgedrag.

'Godverdomme, ik reed vanochtend de Muntstraat door en daar stond een kutflik de wandelstraat te controleren. 174 euro boete aan mijn been, dat is toch veel te duur voor een student?!' Deze uiting van frustratie en afkeer tegenover de politie hoorde ik gisteren nog, en menig student voelt het sentiment resoneren. Maar is dat niet net het punt van een boete? Dat die afschrikt? Want als een boete betaalbaar wordt, waarom zou je dan moeite steken in het volgen van die wet.

'Maar kunnen ze dan niet gewoon een waarschuwing geven in plaats van meteen zo'n blok aan je been te hangen?' Iedereen kent toch de wegcode, waarom zou je dan een waarschuwing moeten krijgen om een simpele regel na te leven? Goed, ik geef toe, Leuven is een clusterfuck als het aankomt op eenrichtingsstraten, maar als je een beetje uit je doppen kijkt, zijn de verkeersborden meer dan leesbaar. Alsof we de politie nodig hebben om uit te leggen dat 'uitgezonderd laden en lossen' niet hetzelfde betekent als 'uitgezonderd fietsers'.

'Typisch dat de politie in het begin van het academiejaar meer controleert, dat is puur pestgedrag jegens de eerstejaarsstudenten.' Sorry, maar iedereen die dit pestgedrag noemt, is gewoon verkeerd bezig. Dit is de meest efficiënte preventie die er bestaat. Ik had in mijn eerste week in Leuven een boete aan mijn been voor het gebrek aan fietslichtjes. Sindsdien kom ik nergens buiten zonder die lichtjes in mijn jaszak. Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen, en toch is gebalk het enige dat ik hoor van iemand die klaagt.

Aan iedereen die oppert voor meer sensibilisering in de vorm van Facebookberichten die acties aankondigen: wat voor opportunistisch gelul is dat? Laatst zag ik het nog in een groep op Facebook: 'Politie in Tiense om eenrichting te controleren.' Een enkele dag heeft iedereen de o zo lange omweg van 100 meter gemaakt om langs de Blijde Inkomststraat te gaan, de volgende dag was de Tiensestraat opeens weer een tweerichtingsstraat.

En tot slot de ergste soort: 'Kunnen die flikken hun middelen niet in betere dingen steken?' Is de veiligheid van de student in Leuven, die op zich al een gevaarlijke fietsstad is, dan niet goed genoeg? Dat is het soort anarchistisch opportunisme waar ik een absolute hekel aan heb. Het impliceert een elitisme dat stelt dat 'mijn overtreding minder erg is dan die van een ander'. I hate to break it to you, maar als je overtreding niet erg was, dan was het geen overtreding.

Betaal je boete en stop met zagen. Want een boete heb je altijd aan jezelf te danken.

Powered by Labrador CMS