editoriaal> Editoriaal

Iedereen aan den drugs

Vorige week stond in Veto een dossier rond drugs in Leuven bij studenten.

Gepubliceerd

Daarbij hebben we een online bevraging gehouden met als doel om te laten zien dat er effectief wel wat drugs omgaat in Leuven. Het was het vertrekpunt voor een dossier dat laat zien dat er weinig aandacht wordt besteed aan druggebruik bij studenten en dat er toch wel wat problemen zijn.

‘Ruim helft van de jongeren gebruikt drugs’ las ik maandag op m’n Facebookfeed. Een verdraaiing van de bevraging. Een fout die verschillende media maakten.

De nuance is compleet zoek. Het artikel in Veto kopt: ‘Ruim de helft van de bevraagde studenten heeft ooit al eens drugs gebruikt’. ‘Bevraagde’ en ‘ooit’ zijn twee essentiële woorden die er niet zomaar uit mogen gelaten worden.

Dat is jammer want in het artikel zelf is er wel voldoende ruimte voor nuance. In de inleiding wordt al verduidelijkt dat het gaat om een online bevraging, enkel verspreid door Veto. Wetenschappelijk of statistisch niet verantwoord dus. Om het nog wat duidelijker te maken en verder te nuanceren vergelijkt het artikel de cijfers van Veto met het ‘statistisch onderzoek’ van de VAD.

Vergelijkt u vooral zelf.

Powered by Labrador CMS