lezersbrief> Rellen in de VS als opportuniteit

Lezersbrief: 'Beste leiders van België, neem een voorbeeldrol op en veroordeel het Amerikaanse fascisme'

De protesten in de VS zijn het moment om in eigen boezem te kijken en om de aanpak van Trump streng te veroordelen, betoogt Florian Meersman. 'Kijk niet ijdel toe hoe een democratie uitgehold wordt.'

Gepubliceerd

Beste leiders van de democratische natiestaat België,

Op 25 mei 2020 werd een zwarte man genaamd George Floyd brutaal vermoord door Amerikaanse agenten. Hierop volgde een massale uitbraak van rellen in verschillende Amerikaanse steden. Vele protesten hadden een vredevolle intentie en dienden om de structurele problematiek van het systemisch racisme in de Amerikaanse politiemacht aan te kaarten.

Deze protesten zijn ook voor ons land van groot belang aangezien België een allesbehalve propere lei heeft met betrekking tot systemisch racisme. Beelden van Leopold II staan nog overeind, straten dragen de namen van gekende racisten en collaborateurs. Unia (het Interfederaal Gelijkekansencentrum) opende in 2019 een recordaantal van 951 nieuwe dossiers, een toename van tien procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Zelfs Leopolds wapenschild prijkt nog trots op het - dankzij Congolese exploitatie gebouwde - Centrale Station van Antwerpen. België heeft geen propere lei als het aankomt op instandhouding van racisme en white silence, maar zoals Winston Churchill wist: 'Never let a good crisis go to waste.'

Onze opportuniteit schuilt in het hardhandige optreden van Amerikaanse ordetroepen in de steden, jegens gewelddadige betogers maar ook tegenover vredevolle journalisten en betogers. Omar Jimenez van CNN werd live op televisie opgepakt, een journaliste van The Guardian verloor haar oog door een 'verdwaalde' rubberen kogel, een verpleegster die iemand met een verwonding hielp werd aangevallen. Dit zijn geen praktijken van een democratisch systeem, dit zijn uitwassen van een fascistische politiestaat.

Kijkt u maar naar Donald Trumps laatste tweets waarin hij duidelijk maakt dat hij ANTIFA (een niet hiërarchische organisatie die een algemene anti-fascistische houding representeert) wil laten classificeren als een terroristische organisatie. Dit zou in werkelijkheid betekenen dat dit het mom wordt waaronder veroordelingen snel doorgevoerd kunnen worden en dissentie uitgeschakeld.

Vandaar vraag ik u dit: neem een wereldwijde voorbeeldrol op u en veroordeel het Amerikaanse fascisme. Kijk niet ijdel toe hoe een democratie uitgehold en vernield wordt, zoals wij dat deden in Congo. Laat ons het Amerikaanse gedrag veroordelen; sta aan de juiste kant van de geschiedenis en toon moed. Bovendien moet er bekeken worden wat op Europees niveau gedaan kan worden: hoe kunnen we constructief samenwerken om positieve verandering te bewerkstelligen, hoe kunnen we ook in ons land en op Europees niveau systemisch racisme uitroeien.

Als u werkelijk gelooft in de fundamentele rechten van de mens ziet u dit als uw plicht, om de rechten van de onderdrukten te waarborgen. Toon voor een keer aan dat de neoliberale wereldorde de rangen niet hoeft te sluiten maar dat er ook ruimte voor kritiek is binnen de hegemonie. Laat ons de wereld tonen dat ons kleine land meer is dan chocolade, bier en wereldrecords regeringsonderhandelingen. De bal ligt in uw kamp.

In solidariteit,

Florian Meersman

Reageren of zelf een lezersbrief insturen kan door een mail te sturen naar veto@veto.be

Powered by Labrador CMS