lezersbrief> Lezersbrief van Wouter Vanduffel

Lezersbrief: De stad is van ons!

Ik woon momenteel al enkele jaren in Leuven en vervoer me steevast met de fiets.

Gepubliceerd

Wouter Vanduffel is ondervoorzitter Comac Leuven

Mijn fiets is het beste voertuig om mij door de stad te verplaatsen en is een must om Leuven klimaatneutraal te krijgen. Toch tracht de stad mij al jaren te ontraden om mijn fiets te gebruiken. Ik kan me zonder moeite verplaatsen door Leuven, maar wanneer ik mijn fiets wil parkeren beginnen de problemen. Overvolle fietsenparkings zijn schering en inslag en wie toch een plaatsje wilt moet betalen. Wanneer je dan moegezocht je fiets ergens plaats, blijkt enkele uren later je fiets zijn weggenomen.

Daarbovenop besloot de stad nu ook om gasboetes van 55 euro uit te schrijven. Je kan toch moeilijk stellen dat het de fietser zijn fout is dat er te weinig fietsenstallingen zijn. Wat is er nog democratisch te noemen aan een stadsbestuur dat zijn inwoners bestraft voor zijn eigen problemen? Het is begrijpelijk dat de stad moeite heeft met de rondslingerende fietsen, maar een repressief beleid zal dit niet oplossen. De fietsersbond berekende dat er aan het station zelfs na uitbreidingsplannen van de stad 1000 plaatsen tekort zijn. In plaats van de fietsers te bestraffen, zou de stad beter in gesprek gaan met de fietsers om samen na te denken over oplossingen. Zijn het niet in eerste plaats de fietsers die een goed zicht hebben op wat er nodig is om het fietsbeleid te verbeteren?

Het stadsbestuur wilt een stad die niet voor iedereen is, vooral niet voor mensen met minder geld. Waarom zijn er nog steeds betalende fietsenparkings in Leuven? Is het echt zo moeilijk om te gaan voor een gelijkwaardige behandeling voor iedereen? Het zou nieuwe parkings vrijmaken en fietsers stimuleren om hun fiets in de voorziene parkings te plaatsen. Ik zou mijn fiets graag onder het Pieter De Somerplein zetten tijdens een nachtje op de Oude Markt, maar dan betaal ik elke keer 3 euro en kan ik mijn fiets s’nachts niet terug mee naar kot nemen. Het zou het stadsbestuur sieren als het haar inwoners zou betrekken in haar beleid en een klimaat creëert voor al haar burgers. De stad is van ons!

Powered by Labrador CMS