editoriaal> Professor KU Leuven veroordeeld voor verkrachting

Wanneer de emmer overloopt

Deze week vernamen studenten via de pers dat een KU Leuven professor veroordeeld werd voor verkrachting. De universiteit begon zich in te dekken.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Grensoverschrijdend gedrag

Vorig jaar verscheen een groot dossier rond grensoverschrijdend gedrag aan de KU Leuven. Je vindt de artikels hier.

De dag volgend op dit editoriaal heeft de universiteit meer uitleg gegeven over de aanpak van de zaak.

Een professor van de KU Leuven is donderdag veroordeeld voor een verkrachting uit 2016. Hoewel het slachtoffer datzelfde jaar melding maakte bij de universiteit, duurde het nog tot een tweede melding in 2018 voor er actie ondernomen werd tegen de man, zo melden verschillende kranten. Daarna mocht hij weliswaar geen les meer geven, maar pronkte hij nog vier jaar met zijn titel als hoogleraar voor diverse consultancy-opdrachten.

Een anonieme getuige meldde vorig jaar aan Veto dat er al lang geruchten de ronde deden over de professor. Toch communiceerde de KU Leuven er amper over. Daar kwam pas verandering in toen de zaak deze week in de pers kwam. De decaan van de faculteit stuurde een mail uit om de aanpak van de universiteit te verdedigen. Maar in de tussentijd zouden er al verschillende personen de universiteit verlaten hebben omwille van de zaak.

Het is maar de vraag of de universiteit niet vroeger had kunnen ingrijpen. De prof stond volgens enkele getuigen al langer bekend voor zijn 'favorietenbehandeling' van studentes en 'losse omgangsstijl'. Hij feestte met studenten en speelde drankspelletjes met hen op 'schrijfweekends'. Toen hij een studente meenam naar een congres in Barcelona is de bom dan uiteindelijk gebarsten.

Heeft het oogluikend toestaan van twijfelachtig gedrag dit voorval niet mee veroorzaakt? Verschillende proffen wordt niets verweten, omdat ze zogezegd nog niet 'over de schreef' zijn gegaan. Dat geef hen bewegingsruimte en laat toe dat het echt kan foutlopen.

Intussen sluit de KU Leuven alle rangen en is het onduidelijkheid troef over de manier waarop de universiteit de zaak destijds heeft aangepakt. In een soort paniekreactie probeert de KU Leuven de schade te beperken door amper informatie vrij te geven. De KU Leuven Wie-is-wiepagina van de professor verdween na de veroordeling stilletjes van het net.

De maat is vol. Niet enkel de afwachtende houding van de universiteit, maar ook het gebrek aan communicatie met studenten is nefast voor het vertrouwen. Het zou de KU Leuven sieren als ze op een eerlijke manier haar eigen procedures zou evalueren, in plaats van zich in te dekken.

We weten niets van wat er vandaag allemaal misloopt en hoe de KU Leuven gelijkaardige zaken momenteel aanpakt. Als we weer moeten wachten tot de pers er over schrijft, zullen studenten pas tegen 2030 weet hebben van de wantoestanden van vandaag.

Simon Tibo is redacteur sociaal. Joanna Wils is hoofdredacteur. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.

Powered by Labrador CMS