artikel> Publiek belang haalt het van coronazorgen

Bloedserieusweek gaat wél door: 'Nood nu net erg hoog'

Ondanks de veiligheidsvoorschriften rond het coronavirus gaat de Bloedserieusweek wel gewoon door. Noodzakelijk, zo blijkt, omdat de bloedvoorraad door het virus te laag dreigt te staan.

Gepubliceerd

Meer informatie over de Bloedserieusweek vind je hier.

Lege straten, een economische hold-up en een sociale pauze: het coronavirus houdt Vlaanderen in een steeds omvattendere grip vast. Opvallend nieuw slachtoffer is de nationale bloedvoorraad, die door het gebrek aan donoren kritisch laag dreigt te staan.

Ook de Bloedserieusweek, het initiatief dat studenten massaal aanzet om bloed te doneren voor het Rode Kruis, vreest voor een tekort aan donoren. Nochtans, zo laat men weten, gaat het initiatief wel gewoon door.

Dat leek nochtans niet evident: de KU Leuven gaat volgende weken op slot en veel studenten blijven dus gewoon thuis. 'We zijn ons inderdaad aan het voorbereiden op een rustigere week', vertelt Willemien Gosselé, voorzitter van Bloedserieus Leuven.

De vereniging mikt daarom ook op creatieve oplossingen. Wie thuis bijvoorbeeld bloed geeft kan in Leuven alsnog een goodiebag komen halen. Ook de locals worden meer aangesproken voor het evenement.

Tienduizend keer ontsmet

Maar wie alsnog in Leuven komt doneren, hoeft niet te panikeren: 'Onze partners van het Rode Kruis hebben echt alles tienduizend keer ontsmet. We denken ook aan een verlaagde capaciteit, om toch zeker te zijn dat de grote massa uit elkaar wordt gehouden', aldus Gosselé.

Het Rode Kruis is sterk afhankelijk van de initiatieven van Bloedserieus om haar bloedvoorraad hoog genoeg te houden. Tel daarbij dat veel geneeskundige diensten bezet zijn door preventiemaatregelen door het virus en dan blijkt de hoge nood al gauw duidelijk.

Op de site van het Rode Kruis ziet de voorraad er voorlopig nog goed uit, 'maar om het cru te stellen, er kunnen potentieel meer mensenlevens verloren gaan aan een te lage bloedvoorraad dan aan het coronavirus', besluit Gosselé.

Powered by Labrador CMS