artikel> Weinig studenten vonden weg naar vrijwilligersbeurs

Engagementenbeurs: mooi initiatief zonder reikwijdte

Woensdag werd in Alma Twee voor het eerst een engagementenbeurs voor studenten georganiseerd, op initiatief van Stad Leuven. Een groots idee met een kleine opkomst.

Gepubliceerd

Wie woensdagnamiddag een blik in Alma Twee wierp, zag een levensgrote waggelende bloeddruppel tussen witte panelen en rode Vetotruien. Leuvense vrijwilligersverenigingen van verschillende strekkingen kregen er een standje om studenten te werven voor hun werking.

Een mooi initiatief, maar een succes werd het niet: de opkomst was zo bescheiden dat er op verschillende momenten meer standhouders dan studenten te bespeuren waren.

Initiatief van Stad Leuven

Het initiatief komt van de dienst vrijwilligerswerk van Stad Leuven, vorig jaar opgericht. Eline Vanhaverbeke, verantwoordelijke, vertelt: ‘We wilden vrijwilligerswerk meer zichtbaar maken. Bij de dienst proberen we mensen naar het vrijwilligerswerk te leiden en anderzijds de organisaties te ondersteunen.’

'We hadden een grotere opkomst verwacht'

vrijwilligers Pamoja

De stad pitchte het idee voor de beurs in februari op het studentenoverleg. De organisatie is een samenwerking met de KUL, UCLL en Studentenkoepel LOKO. Kersvers vicerector studentenbeleid Hilde Feys is enthousiast: ‘Het is een erg zinvol initiatief. De KU Leuven wil in de ontwikkeling van haar studenten breder kijken dan studeren alleen. Op deze manier kan de student kennismaken met meerdere initiatieven, en zich op die manier verbreden.’

Studentenbeurs zonder studenten

Toch mist deze eerste editie voor een stuk haar doel; veel gegadigden waren op de beurs niet te bespeuren. Bij Pamoja, dat personen ondersteunt die moeilijk kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten, hebben ze zelf nog reclame gemaakt via hun Facebookpagina, maar zijn ze teleurgesteld over de weinige geïnteresseerden: ‘We hadden een grotere opkomst verwacht.’ Bloedserieus heeft wat mensen kunnen sprokkelen, maar een significante nieuwe lading bloedgevers bleef uit.

'Vlaamse studenten engageren zich vaak al in jeugdbewegingen en andere verenigingen'

Annelies Mertens van Stad Leuven

De organisatoren van Stad Leuven waren nochtans niet ontevreden met de opkomst: ‘We hadden dit wel verwacht voor een eerste keer. We hebben het breed gecommuniceerd, maar je kunt nooit voorspellen wie erop gaat afkomen.’

Vooral internationale studenten

Opvallend is dat van de studenten die wel aanwezig waren een groot percentage internationaal was. Annelies Mertens van Stad Leuven denkt dat zij misschien sneller op zoek gaan naar een engagement om op te nemen, terwijl Vlaamse studenten zich vaak al engageren in jeugdbewegingen en andere verenigingen, die voor een groot stuk ook vrijwilligerswerking zijn.

Stad Leuven gaat samen met de KUL, UCLL en LOKO evalueren en zien hoe het evenement nog meer ingang kan vinden. Zo werden nu al via sommige faculteiten mails rondgestuurd, maar zou dat nog algemener kunnen toegepast worden. De engagementenbeurs heeft veel potentieel, maar moet haar naam nog groter maken.

Powered by Labrador CMS