artikel> CLT viert 45-jarig bestaan met beiaardliederen in alle talen

Gelukkige verjaardag in 23 talen

Gisteren was het feest voor het Centrum voor Levende Talen. Het vierde zijn 45e verjaardag. Daarvoor kwamen de cursisten samen op het Ladeuzeplein om liederen te zingen in alle talen. Vreugde alom!

Wie dinsdagavond langs het Ladeuzeplein passeerde, kon flarden van Arabische en Noorse gezangen ontwaren. Cursisten, docenten en medewerkers van het CLT verzamelden er voor het BELL CANTO, ter ere van hun 45-jarig bestaan. In 23 talen zongen ze er samen liederen met begeleiding van Luc Rombouts op de beiaard. 'In één woord: prachtig', aldus docente Russisch Kris Donvil.

Het CLT doceert momenteel 22 talen aan meer dan 100 nationaliteiten. Hoezo wordt er dan gezongen in 23 talen? 'We staan op het punt om op 1 september 2019 te fusioneren met CVO Mobyus Talen en zij bieden ook Nederlands aan', vertelt directeur Maryse Boufflette.

Ze legt ook uit hoe het evenement tot stand kwam: 'Het idee kreeg vorm door twee zaken. Enerzijds werd ons CLT 45 jaar en anderzijds wilden we ons inzetten voor de Warmste Week.' Door contact met Leuvens beiaardier Luc Rombouts zijn de ideeën organisch in elkaar gevloeid.

'Ik denk dat ik een paar noten niet heb gehaald, maar mijn accent zat alvast goed, dus ik denk niet dat de docent boos op mij gaat zijn'

Student

Iedereen blij

Ook de studenten zijn enthousiast over de avond: 'Leren is meer dan verbuigingen vanbuiten leren. Op deze manier samenzijn en zingen brengt niet alleen cursisten dichter bij elkaar, maar toont ook het sociale aspect van vreemde talen in al hun rijkdom', stelt een lovend studente.

Meer dan een geslaagde avond vond ook de directeur: 'We hoopten op een goede opkomst, maar dit is gewoonweg fantastisch. De weergoden zijn ons absoluut goedgezind en onze spreker doet het geweldig. Het is feest vandaag!' De presentator weet inderdaad de sfeer erin te houden. Hij benadrukt meermaals hoe mooi het is dat 'muziek en talen mensen samen kan brengen'. Dat de opbrengst bovendien volledig naar de Warmste Week gaat, is de finishing touch.

'We hoopten op een goede opkomst, maar dit is gewoonweg fantastisch'

Maryse Boufflette, directeur CLT

Muzikaliteit en taal in een pakje

Niets kon afdoen aan het feestgedruis. Drankstandjes en foodtrucks zorgden ervoor dat de kou zich nauwelijks liet voelen. Al waren er zelfs enkelen die daar sowieso geen last van hadden: de winnaars van de tombola. De prijs was namelijk een plekje naast Luc in de bibliotheektoren.

En op een toontje hoger of lager kwam het ook niet aan, aldus een student: 'Ik denk dat ik een paar noten niet heb gehaald, maar mijn accent zat alvast goed, dus ik denk niet dat de docent boos op mij gaat zijn. (lacht)' Wij hebben de valse noten doorheen al het plezier alvast niet gehoord!

Powered by Labrador CMS