artikel> Huurreductie van 50% voor residentiebewoners voor een maand

Universiteit vindt oplossing voor residentiebewoners

De afgelopen dagen werd gezocht naar een oplossing voor de huurders van studentenkamers die door de KU Leuven worden verhuurd. De universiteit belooft voor april een korting van 50% op de huurprijs.

Gepubliceerd

Rechtzetting: een vorige versie van dit artikel vermeldde niet dat de huidige korting slechts voor een maand zou gelden. Deze maandelijkse korting wordt mogelijk verlengd naargelang de evolutie van het Coronavirus.

De KU Leuven verhuurt een groot aantal koten gespreid over 41 residenties. Ondanks dat het fysiek onderwijs niet langer kan worden verdergezet ten gevolge van de Corona-uitbraak en veel studenten daarom terug naar huis keerden, bleven die huurcontracten wel doorlopen, omdat de epidemie niet onder overlast viel. Nochtans zorgde dat voor sociaal moeilijk aanvaardbare situaties, aangezien deze koten vaak gehuurd worden door studenten die onder een beursstatuut vallen. Daarnaast kwamen studenten die hun kot bekostigden met een studentenjob onder druk nu deze vaak wegvielen.

De KU Leuven komt nu alsnog met een oplossing. De lopende contracten blijven gehonoreerd, maar worden slechts voor de helft van de huurprijs verhuurd. Deze oplossing geldt voorlopig enkel voor deze maand, maar er wordt maandelijks gerevalueerd of de korting verder blijft lopen. Een totale huuropschorting, waarbij studenten verplicht zouden worden terug te keren wordt daarmee vermeden.

De universiteit benadrukt in een mail naar alle studenten dat dit vooral een maatregel is om de zwakste studenten te beschermen. Het roept de financieel sterkere gezinnen dan ook op om de reductie van 50% aan de Sociale Dienst van de KU Leuven of aan het onderzoek naar COVID-19 te schenken.

Powered by Labrador CMS