nieuws> Opnieuw symbolisch vrouwenrondje

24 urenloop wordt een van de duurste edities ooit

De 50ste editie van de 24 urenloop wordt een van de grootste, maar tegelijk een van de duurste ooit. Organisator LOKO en de deelnemende ploegen halen alles uit de kast.

Gepubliceerd

24 urenloop 2022

Lees ook:

Vanaf dinsdagavond is www.veto.be jouw centrale hotspot voor nieuws over de 24 urenloop. Volg onze liveblog op de voet.

Dinsdagavond om 20u wordt het startschot gegeven voor de 50ste editie van de 24 urenloop. Na een editie in mineur vorig jaar, nog geplaagd door coronamaatregelen, zal het evenement nu weer volledig toegankelijk zijn. Organisator LOKO verwacht minstens 15.000 unieke bezoekers.

Aan grootse plannen geen gebrek: een liveconcert van Omdat Het Kan Soundsystem ft. Average Rob op een groter podium, een heuse photobooth en televisieschermen op het terrein die de livestream weergeven. Daarnaast zullen drank en spijs alomtegenwoordig zijn. Aan dat alles hangt wel een stevig prijskaartje.

Een duur grapje

De uitgaven voor de jubileumeditie lopen hoog op. Het wordt een duur grapje: LOKO verwacht een totaal verlies van ongeveer 35.000 euro, fors meer dan de vorige editie. Dat de kosten dit jaar hoger zouden zijn dan normaal was ingecalculeerd. Toch is het verschil nog groter dan aanvankelijk gepland: oorspronkelijk werd een verlies van 27.000 euro begroot.

Sommige kringen vonden 2.50 euro te duur voor een pintje

De reden voor gestegen kosten is een discussie die uitbrak over de prijs van drank op het evenement. Aangezien er geen inkom gevraagd wordt aan bezoekers, en er een grote naam speelt op het podium, moesten de drankprijzen de hoge kosten voor deze editie deels opvangen.

De prijs voor een pintje lag aanvankelijk op 2.50 euro, die van frisdrank op 1.50. Sommige kringen in LOKO's Algemene Vergadering vonden die prijzen te hoog. Ze vroegen om het evenement nog negatiever te doen draaien, in ruil voor goedkopere drank, want 'het evenement gaat niet om de artiesten maar om de sport.' Sommige kringen klaagden overigens niet voldoende op voorhand geraadpleegd te zijn geweest wat de keuze en kostprijs van de gastartiest betrof.

Uiteindelijk werd er overeengekomen om de prijs van pintjes tot 2 euro te beperken. Frisdrank zal dan weer 1 euro kosten. Die beslissing legt nu wel een grote, onverwachte druk op LOKO's begroting. Er zal bijgevolg minder budgettaire beweegruimte zijn in andere domeinen van haar werking dit academiejaar.

Vrouwenrondje

Net als vorig jaar start de competitie met een symbolisch vrouwenrondje. Deze keer doen alle ploegen mee, vorig jaar was dat niet het geval. De sport- en revalidatiewetenschappers van Apolloon bleken de grote vragende partij. Momenteel blijft het echter bij die symbolische maatregel.

Met name bij de grote ploegen zijn vrouwelijke lopers nog altijd benadeeld vanwege de hoge snelheidsdrempels. Een paar jaar geleden waren er nog gesprekken over maatregelen om de competitie aantrekkelijker te maken voor vrouwelijke lopers. Dit jaar schijnt die discussie niet fundamenteel gevoerd te zijn geweest.

Thuis voor de buis

Ook zal er deze editie opnieuw een livestream zijn van het evenement. Die zal 24 uur lang op Youtube te zien zijn, maar op woensdag ook op ROB-tv, tussen 10u en 18u30. De camera's zullen het parcours en de lopers filmen. De livestream geeft ook het bekende scorebord weer dat door ICT-vereniging Ulyssis wordt gemaakt.

Op het terrein zelf zullen enkele beeldschermen de livestream ook tonen. Daarnaast zal LOKO zorgen voor leutige interviews en andere video's, en een grote aftermovie.

Wina bouwt met Legoblokjes, VTK waant zich een Japanse strijdmacht

De kringen bereiden zich noest voor op de wedstrijd. Met name aan de top van de ranking staat er veel op spel. Spannend wordt het ongetwijfeld, maar ook qua sfeer belooft het een geslaagde editie te worden. LOKO voorziet dan ook enkele nevencompetities, waaronder het beste promotiefilmpje, de mooiste mascotte, het creatiefste loopstandje, 'haal een BV naar je standje', enzovoort.

De ploegen laten net als elk jaar hun creativiteit de vrije loop met thematisch ingeklede standjes en promotiemateriaal. Zo bouwt Wina hun weg naar de overwinning met Legoblokjes, betovert Politika met een Harry Potter-standje, wanen de leeuwen van VTK zich ware Japanse strijders en doet het allegaartje van Runner's High the bear minimum.

Moge de beste winnen.

Dit artikel is geüpdatet op 24/10. Het aantal verwachte bezoekers bedraagt 15.000, en niet 50.000 zoals eerder vermeld.

Powered by Labrador CMS