nieuws> Omzetcijfers nog steeds onder doel

Alma 2 heropent als broodjesbar, De Moete blijft voorlopig gesloten

Goed nieuws in de Parkstraat: Alma 2 heropent tussen 8u30 en 15u. Tussen 10u en 14u kan je er een broodje of snack halen. Ook een heropening van de warme keuken is niet uitgesloten.

Gepubliceerd

Vanaf maandag kan je terug terecht in Alma 2 voor soep, broodjes en snacks. Het studentenrestaurant is al sinds de blok gesloten, net als Alma De Moete in Heverlee. Studentenvertegenwoordigers reageerden twee weken geleden verontwaardigd dat de vestiging niet was heropend. De sluiting was niet duidelijk op de website geafficheerd.

Willem Jan Quintens van sociale wetenschappenkring Politika is aangenaam verrast door de heropening. 'De laatste keer hoorden we nog dat de kans klein zou zijn', zegt hij. Ze zijn erg tevreden. 'Alma 2 is een belangrijke plaats voor studenten om samen te komen.'

Warme maaltijden

Het bestuursorgaan van Alma nam de beslissing om te heropenen op 24 februari, want de omzetcijfers gaan immers de goede richting uit. Drie weken geleden lag de omzet nog op een ruwe vijftig procent van het pre-coronaniveau, in de tweede week van het semester was dat al eerder zestig procent, aldus Alma-voorzitter Stefaan Saeys.

In de tweede week van het academiejaar waren er terug lange rijen in Alma 1

Dat is nog steeds niet veel. In de derde week lagen de omzetcijfers weer iets lager, misschien door de krokusvakantie. Het kan verklaren waarom Alma 2 nog geen warme maaltijden krijgt en De Moete voorlopig gesloten blijft. 'Stapje voor stapje, alle beetjes zijn beter dan niets', stelt Quintens.

Alma heeft als streefdoel om zeventig procent van de oude omzet te halen. Zelfs dan zit break-even draaien er waarschijnlijk dit semester niet meer in, geeft Saeys toe. 'We proberen ervoor te zorgen dat minstens de lopende inkomsten de operationele kosten dekken', zegt hij. 'Dat is al een behoorlijke uitdaging.'

Als je daarbovenop de grote vaste kosten van Alma rekent, zit je sowieso met een verlies. Onder 'lopende inkomsten' vallen ook al de KU Leuven-subsidies.

Succesvolle menu

Toch zijn er lichtpuntjes. In de tweede week van het academiejaar waren er terug lange rijen in Alma 1 in de Tiensestraat. Het personeel moest zich er uit de naad werken om de vraag te bolwerken. Het kan zijn dat het nieuwe menu – met elke dag andere vlees- en vegetarische maaltijden aan 3,95 euro – aanslaat.

'Als studenten niet terugkomen, is dat gewoon een vaststelling'

Stefaan Saeys, voorzitter bestuursorgaan Alma

Politika hoopt op een gelijkaardig succes in Alma 2. 'We hopen dat studenten massaal naar Alma 2 komen', zegt Quintens. 'We willen tonen dat het nuttig is om de vestiging toch open te houden.'

Een warme keuken heropstarten is echter nog van een heel andere orde. Als de omzetcijfers achterblijven, staat Alma deze zomer voor moeilijke keuzes. 'De vraag is: vinden we met z'n allen de weg terug naar Alma?', stelt Saeys. 'Volgend jaar heb je drie generaties studenten die Alma niet hebben gekend zoals vroeger.'

Saeys wijst op de enorme energie bij het Alma-personeel, dat voortdurend mee naar oplossingen zoekt. Uiteindelijk gingen de vakbonden ook akkoord met de sluiting van de centrale keuken eerder dit academiejaar, waardoor het Alma-voedsel extern wordt aangekocht.

'Als studenten niet terugkomen, is dat gewoon een vaststelling', vertelt Saeys. De bal ligt in het kamp van de klant.

Powered by Labrador CMS