artikel> 'Ik trakteer het eerste pintje als je een schildpad nadoet'

Blind dates in tijden van Facebookstalking

Op date gaan met iemand die je nooit zag, sprak of stuurde. Het klinkt idyllisch, maar in tijden van social media quasi onmogelijk.

Gepubliceerd

We stalken duchtig de achterneef van de zus van het nieuwe lief van onze ex. Het spreekt dus voor zich dat ook potentiële partners aan de Facebooktest worden onderworpen. Veto ging de strijd met de virtuele wereld aan en stuurde twee zenuwachtige vrijwilligers op blind date. Het resultaat? ‘Een konijn, dat is voor mij een no-go.’

Philip houdt wel van een uitdaging. Vorige maand stuurden we onze eigenste Tomtesterom het podium op om te testen of hij zich in een week kon omtoveren tot stand up comedian. Deze editie proberen we Philip van straat te krijgen door hem te koppelen aan de Antwerpse Margot.

Afspreken met iemand die je totaal niet kent, blijkt geen sinecure. Philip had geen roos in zijn knoopsgat gespeld voor de herkenbaarheid. En dus was het even naar elkaar zoeken in het station van Antwerpen. Voor het gemak kregen de twee net op voorhand wel elkaars nummer, kwestie van niet per ongeluk een andere wildvreemde aan de haak te slaan.

‘Die sms’en vond ik eigenlijk echt leuk!’, zegt Philip achteraf. Hij had gegrapt dat hij zich herkenbaar zou maken door een schildpad na te doen. Margot reageerde dat ze het eerste pintje zou trakteren als Philip zich daaraan zou houden. Zo gezegd, zo gedaan.

Paringsdans

Dat bleek buiten de militairen in het station gerekend. Philip werd na een misverstand over foute bedoelingen door de mannen in uniform vriendelijk verzocht zich minder verdacht te maken. In het sms-verkeer werd ondertussen nog nagedacht over een paringsdans en het betasten van passanten om te zien of ze inderdaad dat ene fluwelen kleedje droegen.

Maar in het echt bleef de klik wat uit. ‘Als je date, is dat gewoonlijk iemand die je kent van een organisatie waar je allebei actief bent, of een gemeenschappelijke vriend’, vertelt Margot. Maar zonder enkel aanknopingspunt, blijkt de conversatie moeilijker. ‘Daardoor bleef het gesprek wat op de oppervlakte.’

Het voordeel aan apps zoals Tinder, is ook dat je al een zekere preselectie kunt doorvoeren. Hou je niet van rokers, dan kun je zij die op hun profielfoto poseren met sigaret makkelijk naar links swipen. Op de redactie werd op voorhand gegrapt dat we Philip best niet koppelden aan een dierenmeisje. Dat was wel het geval met Margot, die net een konijn had geadopteerd en met plezier vertelde over haar geliefde viervoeter.

Geen match in real life dus. Maar beide een unieke ervaring rijker, dat wel.

Powered by Labrador CMS