recensie> Een objectieve en volledig onwillekeurige selectie van de top 5 en flop 3

De officiële Veto-shortlist van de beste en slechtste standjes

In de loop van de wedstrijd kiest LOKO het beste hoofdkwartier uit. Omdat de mening van Veto veel relevanter is, hebben wij (enfin, ik) er de vijf beste en drie slechtste uitgekozen.

Gepubliceerd

Top 5

5. Runner's High - Hoogst psychedelisch

Het was wellicht niet expres, en een echt concept hebben ze niet, maar de manier waarop de kleurschakeringen van de spots samenvloeien door het semi-transparante zeil van de tent is betoverend psychedelisch. En natuurlijk is het traditie dat Veto partijdig is voor de Letteren (protest, deze nalezer is een economist, red.). Dat mag ook hier niet ontbreken.

4. Industria - Industrieel Goudzoeken

Dit thema is relevanter dan je zou denken: Industria zoekt naar goud, en de 24 urenloop is 't Wilde Westen. Als cowboys schieten de industriële ingenieurs uit de startblokken, sneller dan hun schaduw. Qua stomme woordgrapjes zie ik voor Industria echter meer potentieel in het thema indianen.

3. Ekonomika - Economen horen inderdaad in 't gevang

Economisch gezien is meedoen aan de 24 urenloop wellicht een verlieslatende operatie, net als een gevangenis. Of misschien is 't cachot vooral een metafoor, voor hoe Ekonomika al jaren vastzit in de subtop. Door de tralies van hun donkere gevangenis kunnen ze soms die begeerde eerste plaats zien, maar VTK of Apolloon voorbijsteken blijft een verre droom. Ik wil vooral de zelfkennis van de economen loven. Na de Grote Proletarische Revolutie zijn zij inderdaad de eerste die in 't gevang vliegen.

2. Wina - Rwina

Ik moet eerlijk zijn, Wina was bijna de win(n)a(ar) geworden. Ik wilde vooral de voorgaande flauwe woordgrap doen kloppen, maar het thema Spongebob komt ook met een jeugdsentiment dat me bijna doet vergeten dat het eigenlijk weinig met racen te maken heeft. Misschien hoeven thema's niet altijd relevant te zijn, denk ik dan. Er moet toch altijd ruimte zijn voor Spongebob.

1. Politika - Het primaat van de politiek

Elk idee dat gebaseerd is op een woordgrapje is een goed idee. Het Politikart-hoofdkwartier is alles wat een loopstandje moet zijn. Het heeft een sterk en relevant concept: racen. In een wedstrijd waar de meeste kringen kiezen voor eerder bizarre thema's als Spongebob of 't cachot werkt het voor de hand liggende Mario Kart verfrissend. De ambachtelijkheid van de illustraties spat van de doeken af. Het is een goed jaar voor Politika.

Flop 3

3. VTK – Kolen van de Lidl

Ik hou net als iedereen van neonlichten en vlammen. Maar het hoofdkwartier van VTK ziet eruit alsof er geld teveel was en inspiratie te weinig. Het doet me denken aan een grote zak BBQ-kolen van de Lidl met flitsende lichtjes erop gekleefd. Maar ja, het standje van VTK wordt tenminste nog vermeld. Over de blauwe spotlights van hun rivaal Apolloon wil ik zelfs niet schrijven.

2. Farmaceutica – Bende groentjes

Gelukkig is esthetiek nogal irrelevant als er levens gered moeten worden, want de medische wetenschappen steken slecht af. Medica heeft nog die bakstenen, Farmaceutica enkel tinten groen. En toch wil ik Farmaceutica niet laatst zetten, want hun kraampje getuigt tenminste nog van enige bescheidenheid.

1. Medica – Bashen op bashen

De dokters van Medica hebben wellicht het grootste standje van heel de race, maar ze vonden er niets beter op dan een wit zeil op te hangen en er een aantal dronken schachten rode kruisjes op te laten spuiten. Naar verluidt dwaalt Asterix er ook ergens rond, als 'thema'. Aan de andere kant hangen er een paar doeken met bakstenen of iets dergelijks op geschilderd. Inderdaad: bekogelen met bakstenen, die handel.

Powered by Labrador CMS