nieuws> De laatste rechte lijn naar de 50ste editie

De titanenstrijd nadert: wie wint de 24 urenloop?

De 50ste editie van de 24 urenloop nadert met rasse schreden. De ploegen maken zich op voor een historische strijd. Strategie en planning spelen daarin een grote rol.

Gepubliceerd

Wie zal winnen?

Aan de vooravond laten we de kopstukken een laatste keer aan het woord.

Hoewel de grotere kringen al sinds de zomer aan het trainen zijn, begint de spanning voor de 24 urenloop bij alle ploegen op te bouwen. De strategieën worden verfijnd, de standen uitgetekend en de menu’s voorbereid. De lustrumeditie van de sprintmarathon heeft alles in zich om groots te worden.

Strategie ten top

Iedere kring heeft z’n eigen strategie, die meestal vertrouwelijk blijft binnen de ploeg. Zo probeert ingenieurskring VTK vooral in te zetten op haar nachtelijke lopers, aangezien er op dat vlak vaak tekorten blijken bij andere teams. 'In de nacht houden we stand', vertelt Robin Van Looveren, sportverantwoordelijke bij VTK. 'In de voormiddag trommelen we waar nodig extra lopers op.' Apolloon heeft dan weer de visie dat de 24 urenloop iedere minuut gestreden wordt.

De leeuwen van VTK hebben slechts één doel voor ogen: winnen

'De geschiedenis leert ons dat het VTK is die 50 jaar geleden de 24 urenloop opgericht heeft', vertelt Van Looveren. 'In die zin staat er veel op het spel voor ons.' De leeuwen van VTK hebben dan ook duidelijk maar één doel voor ogen: winnen. Voor deze editie hebben ze hun vereiste snelheidsdrempel opgetrokken naar 1'23". Uit data van voorbije jaren bleek immers dat hun lopers vaak nog sneller liepen dan dat.

Daartegenover staat hun aartsrivaal Apolloon, die de voorbije drie edities met het goud ging lopen. Sportkot wil nog sneller mikken: 'Het speedy team ligt bij ons op 1'18"', zegt sportverantwoordelijke Maxime Putzeys. VTK maakt zich sterk dat haar aantallen haar troef zijn. Putzeys: 'Onze grote troef is onze sportkotidentiteit: hiervoor zijn we gemaakt.'

For the record

Ekonomika en LBK hanteren daarentegen andere snelheden. Ze strijden klassiek voor de derde plaats. Ekonomika zegt dat ze niet met een vast speedy team werken, maar eerder kleinere groepjes van snellere lopers maken. LBK houdt wel vast aan een grens van 1'30" voor hun speedy team.

Deze keer loopt elke ploeg mee met het vrouwenrondje

Praeses Wander de Nies van LBK: 'Het is geweten dat LBK vooral 's nachts triomfantelijk is. Daarop moeten we proberen in te spelen, zodat we in de ochtend onze voorsprong op Ekonomika niet verliezen.' Anke Somers, sportverantwoordelijke van Ekonomika, opteert voor een gebalanceerde aanpak: 'We doen een combo van zowel tragere als snellere lopers, daarmee proberen we ons aan het het gemiddelde van vorig jaar te houden.'

Alle topteams delen één gezamenlijke doel: ze willen hun record verbreken. De voorbije twee jaar hebben alle grote ploegen dat al waargemaakt, telkens met een aantal dat boven de 1000 lag.

Vrouwenrondje

Dit jaar zal de wedstrijd weer starten met een vrouwenrondje. Deze keer loopt elke ploeg mee. Vorig jaar liet VTK het nog afweten omdat hun praeses zelf de eerste ronde wilde lopen, ter ere van het 100-jarige lustrum. Apolloon is in elk geval verheugd eindelijk dat het vrouwenrondje geregeld is

LBK deelt plantjes uit aan haar snelle lopers

Vrouwelijke lopers meer betrekken is al jaren een discussiepunt. De snelle vrouwelijke lopers zijn er immers gewoon, horen we, maar voelen zich niet altijd aangetrokken tot de competitie. Ine De Bot, sportverantwoordelijke van LBK: 'Aan onze faculteit studeren veel vrouwen, maar vaak is het moeilijk om hen warm te maken als er al veel mannelijke lopers bij zijn. We sensibiliseren het in elk geval wel zoveel mogelijk.'

Sfeerbeheer

Ekonomika probeert vooral in te zetten op haar supporters: 'We willen niet enkel de focus leggen op de lopers in de nacht, maar ook op de supporters. Dat is nodig: vaak zijn dat de moeilijkste uren voor onze lopers', vertelt sportverantwoordelijke Somers. Apolloon gaat haar sportkotidentiteit laten weerklinken bij haar supporters: voor hen is het een thuismatch.

'Eerlijk? Die van Apolloon zijn onze beste vrienden momenteel'

Robin Van Looveren, sportverantwoordelijke bij VTK

Alle ploegen proberen ook met tegenprestaties meer lopers op te trommelen. Zo worden er bijvoorbeeld skireizen verloot bij Apolloon, is er in de zomer een heuse tombola opgezet bij VTK of zijn er gratis vaten te verkrijgen na het behalen van een aantal rondjes. Aan haar snelle lopers deelt LBK dan weer, jawel, plantjes uit. Alle kringen zijn het er echter over eens: de sfeer en het samenhorigheidsgevoel zijn beloningen op zich.

Hoewel het op de looppiste een strijd is om te winnen tussen de vier grote ploegen, blijken ze naast de piste nog wel overeen te komen. 'Eerlijk, het zijn onze beste vrienden momenteel', geeft VTK toe over haar tegenstanders. De leeuwen hebben een gezonde stress ten opzichte van de sport- en revalidatiewetenschappers. ‘Dat de beste moge winnen', klinkt het vanuit kamp Apolloon.

Klein maar fijn

Lager op de ranking worden de zolen ook al vurig opgewarmd. Zowel Politika als Psychologische Kring zijn vorig jaar verrassend uit de hoek gekomen. Politika belandde naar ieders verbazing in de top 10, en dat willen ze dit jaar opnieuw doen. 'Vorig jaar hadden we een unicum, en dit jaar willen we dat evenaren. We werken nu zelfs ook met een speedy team', zegt kringcoördinator Frauke Geerts.

Psychokring maakt zich dan weer vooral op voor een strijd met rivalen Runners' High en VRG. Vermoeide lopers kunnen bij Psychokring uitbollen: via akkoorden met snelle lopers uit andere ploegen, hopen ze hun record te verbreken. 'We doen het niet voor de prijzen', deelt praeses Gijs op T Roodt, 'maar we gaan ons uiterste best doen en zo gezellig mogelijk maken!'

Powered by Labrador CMS