nieuws> 'Financiële domper' en 'bittere pil' voor studentencafés

Fakbars worden zitcafés

De meeste Leuvense fakbars vormen zich om tot zitcafés. Voorlopig kan je enkel nog dansen in Doc's Bar en Dulci. Of op de Oude Markt, die deze donderdag start met een polsbandjessysteem.

Gepubliceerd

Corona aan de KU Leuven

Ondertussen blijft het onderwijs aan de KU Leuven zo lang mogelijk in code groen, zo wordt duidelijk uit een mail die Luc Sels vorige week donderdag naar het personeel heeft gestuurd. De algemene mondmaskerplicht, die de KU Leuven vier weken geleden al afkondigde, blijft van kracht.

De nieuwe richtlijnen voor telewerk zouden geen impact mogen hebben op studenten. Personeel dat niet voor hun job fysiek aanwezig moet zijn, mag van de overheid nog maar één dag per week op het werk zijn. De KU Leuven vraagt niet zoals de UGent om ook die vijfde dag thuis te blijven.

De kerstreceptie voor het personeel is geannuleerd, net als alle andere recepties – ook van kringen – in KU Leuven-gebouwen.

Dansen en drinken tegelijk: sinds zaterdag mag het niet meer in de horeca. Fakbars hebben twee opties om zich aan te passen, zo is duidelijk sinds maandag. Ofwel voorzien ze aparte dans- en zitruimtes, ofwel vormen ze zich helemaal om tot zitcafé.

De hybride optie leek aantrekkelijk voor de meeste fakbars, maar na maandagavond zijn veel van hen er toch van afgestapt. 'Het systeem was niet simpel om te controleren', zo vertelt Lien Janssens van fakbar Recup. 'We hebben het twee dagen getest en het was erg moeilijk om het overzicht te bewaren.' Recup is voortaan een zitcafé.

Verloren klanten

Ook fakbar Letteren splitste maandagavond haar ruimte op in twee: in de praatkamer kon je drinken, in de andere ruimte dansen. De handhaving liep er niet per se mis, maar het systeem voelde niet goed aan. 'Het zag er wat belachelijk uit, al die mensen die daar stonden zonder drank', vertelt voorzitter Vincent Debeaussaert. 'Het werkte niet met hoe we zijn.'

Fakbar Dulci heeft dinsdag voor het eerst een hybride systeem uitgeprobeerd

Politika Kaffee vormde zich in de loop van maandagavond om tot zitcafé. Het hybride systeem deed hen klanten verliezen, vertelt verantwoordelijke Jules Vanpée. Elk groepje wou immers én een ruimte op de dansvloer én een tafeltje om hun drankjes achter te laten.

Ook HdR, de Gnorgl, 't Elixir en de Sportzak zijn voortaan zitcafés, de meeste al sinds zondagavond. Omdat de interpretatie van de regels zondagavond nog niet duidelijk was – het leek alsof je je mondmasker mocht afzetten voor een slokje tijdens het dansen – gingen sommige fakbars die avond nog open als normaal, maar dan met mondmasker.

Grote fakbars

Fakbar Dulci heeft dinsdag voor het eerst een hybride systeem uitgeprobeerd. Bij hen is dat beter doenbaar, omdat ze twee grote verdiepingen hebben. Ze gaan nog kijken of ze het systeem behouden.

Met een polsbandje, gelinkt aan je Covid Safe Ticket, kan je alle zaken op de Oude Markt betreden

Doc's Bar werkt al hybride sinds zondag en dat werkt goed, zo zegt Medica-praeses Myrthe Peeters. Als het donderdag drukker wordt, kunnen ze hun achterste zaal, de ZaMo, openen. Sinds er geen cantussen meer kunnen doorgaan, is die ruimte toch vrij.

Buiten het fakbarcircuit kan je nog steeds terecht op de Oude Markt. Donderdagavond probeert de vzw Oude Markt alvast een nieuw systeem uit voor het Covid Safe Ticket, zo kondigen ze aan in een persbericht. Er zal ter hoogte van het rectoraat een kiosk staan waar je je CST kan laten controleren. Met een polsbandje kan je daarna alle zaken op de Oude Markt betreden. Je code in een individuele zaak laten scannen gaat ook nog steeds.

Financiële kater

De nieuwe coronaregels verlagen hoe dan ook de capaciteit van fakbars. Dat heeft financiële implicaties: Letteren spreekt van een 'domper', Politika van een 'bittere pil'. Toch klinkt er geen fatalisme, want vaak kunnen fakbars hun drankcontracten aanpassen.

En er zijn ook lichtpuntjes. Zo is Bram Devriese, praeses van VTK, blij dat ze twee weken geleden nog de '100 uren' van hun fakbar hebben kunnen houden. 't Elixir blaast dit jaar 25 kaarsjes uit.

Powered by Labrador CMS