nieuws> Capaciteit terug naar 50%

KU Leuven verplicht chirurgische mondmaskers in bibliotheken

Vanaf zondag mogen stoffen mondmaskers niet meer in bibliotheken en leercentra van de KU Leuven. De capaciteit gaat er ook omlaag, tot 50%.

Gepubliceerd

Vanaf 26 december gaan de KU Leuven-bibliotheken en -leercentra weer van 75% naar 50% van hun capaciteit. De bezetting blijft wel hoger dan tijdens de januarizittijd vorig jaar (25%), toen er strikt 1,5 meter rond elke student moest zijn.

Je moet vanaf volgende week ook verplicht een chirurgisch mondmasker dragen in de bibliotheek. Dat heeft het coronacoördinatiecomité van de KU Leuven vorige donderdag beslist.

Omikron

De nieuwe bibliotheekregels komen er uit schrik voor de omikronvariant, vertelt Hilde Van Kiel, directeur van KU Leuven bibliotheken. Die is besmettelijker. 'Chirurgische maskers hebben een hoge beschermingsgraad en zijn vlot beschikbaar in supermarkten en apotheken', klinkt het.

De universiteit geeft toe dat stoffen maskers ook een hoge beschermingsgraad bieden als ze volgens de juiste regels gemaakt en gebruikt worden: twee lagen goed ademend katoen, ruimte voor een degelijke filter, dagelijks op 60°C gewassen ... 'Helaas circuleren er nog steeds modellen die louter als modeaccessoire kunnen dienen,' zegt Van Kiel, 'maar niet voldoende beschermen, ook zonder dat de dragers dat weten.'

KURT

Sinds drie weken moet je terug reserveren voor een leerplaats via KURT. De competitie om een plaats zal daar waarschijnlijk toenemen. Vorige week is het systeem strenger geworden voor studenten die niet komen opdagen: ben je drie keer meer dan een half uur te laat, kan je een week lang geen plaats meer reserveren.

Feilloos is het systeem niet altijd. Dinsdagochtend ontstond nog verwarring in de SBIB toen een paar studenten zich wel hadden ingecheckt, maar toch de melding kregen dat ze een half uur te laat waren en hun reservatie was geannuleerd.

Van Kiel geeft graag nog mee dat niet alleen studenten uit de Associatie KU Leuven welkom zijn in de bibliotheken van de KU Leuven, maar het omgekeerde ook geldt. 'Het is misschien niet om de hoek, maar in UCLL campus Proximus is er ook capaciteit. Ik weet dat het moeilijk is, maar we doen er alles aan om studenten een zo veilig mogelijke studeerplaats aan te bieden.'

Powered by Labrador CMS