artikel> Ook uitgaanders zonder mondmasker, maar Politie Leuven is in het algemeen tevreden

Ondanks verbod toch cantussen in eerste uitgaansweek

In Gent moest de Overpoort maandag al op slot, maar in Leuven hielden de meeste studenten zich aan de regels. Enkelen kregen wel al een corona-pv aangesmeerd.

Gepubliceerd

Normaal gaat de terugkomst van de student gepaard met massaal herrijzende cantussen en fuiven, maar niet dit jaar. Hoewel er individuele inbreuken waren, hield het merendeel van de studenten zich aan de regels. Politie Leuven wijst op het overleg met de horeca en studentenorganisaties als een kritieke succesfactor.

De coronamaatregelen en met name het vervroegde sluitingsuur zorgden wel voor een nieuw piekmoment om 1u en voor een verschuiving naar kotfeestjes later op de nacht. Nicolas Del Piero, de perswoordvoerder van Politie Leuven vertelt: 'Je ziet wel dat het nu op andere momenten drukker is dan vroeger. Normaal gezien komt er om 1u ’s nachts niet opeens zoveel volk tegelijk naar buiten.'

Coronacantussen en -pv’s

Toch werden inbreuken op de regels vastgesteld: personen die uitgingen zonder mondmasker, maar ook cantussen, ondanks het verbod. Del Piero legt uit: 'In het begin van de week waren er meer cantussen die toch nog doorgingen. We hebben dan opgetreden en er zijn pv’s opgemaakt voor het organiseren van cantussen, wat niet kan.' Naarmate de week vorderde, nam het aantal cantussen evenwel af.

Als de politie je betrapt op een cantus of een kotfeestje waar de coronaregels niet gerespecteerd worden, riskeer je een coronapv met 50 euro boete. U weze gewaarschuwd.

Powered by Labrador CMS