nieuws> 'Deelnemen is belangrijker dan winnen'

Run for Specials gaat voor lightversie op 24 urenloop

Run for Specials loopt dit jaar maar zes uur van de 24 urenloop mee. 'Normaal kunnen we rekenen op andere voorzieningen, maar door corona ligt het stil.'

Gepubliceerd

Niet alleen de verschillende kringen, maar ook Run for Specials trekt dit jaar opnieuw de loopschoenen aan. Hoewel het enthousiasme niet ontbreekt onder de lopers, zal het team enkel vandaag lopen van 10 tot 16u. 'Onze groep komt uit Alvinnenberg (een woonvoorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking, red.). Normaal kunnen we rekenen op andere voorzieningen in de omgeving, maar door corona ligt het stil', vertelt Iebe Stroobants, supportbegeleidster.

Ze gebruiken een busje om de dertig gemotiveerde bewoners heen en weer te voeren. 'Alles is heel toegankelijk. We kunnen direct op het parcours en ons standje is duidelijk zichtbaar voor de voorzieningen', verduidelijkt Stroobants. Bewoners die zin hebben, kunnen dus aansluiten voor een zes uur durende loop.

Ook studenten lopen mee

Ook studenten van andere kringen helpen de specials. 'Het gebeurt elk jaar dat studenten uit verschillende kringen komen lopen', zo vertelt Robbe van Psychokring, die zelf ook een aantal rondjes meeliep. Het enthousiasme onder de studenten is zelfs te groot: 'We moesten mensen wegsturen zodat de bewoners ook zelfs eens kunnen lopen', zegt Stroobants.

De studentenwerking beperkt zich niet enkel tot het lopen. Eenmaal per maand komen er enkele studenten een aantal activiteiten begeleiden. Ze begeleiden dan een groepje van drie of vier bewoners.

De bewoners verkeren in tweestrijd over het minder aantal uren dat er gelopen kan worden. Voor Laurent maakt het niet uit hoeveel ze lopen: 'Ik voel me er goed bij en sport zelf ook veel. Zo ga ik ook lopen, zwemmen en skiën.'

Johnny is er minder over te spreken. 'Ik vind het heel tof en leuk, maar toch een beetje jammer dat het allemaal korter is dit jaar.'

De sfeer is enorm aangenaam: 'We helpen elkaar allemaal', zegt Laurent. Dat Run for Specials dit jaar waarschijnlijk opnieuw de rode lantaarn zal worden, deert niemand: 'Deelnemen is belangrijker dan winnen', zo vertelt begeleidster Stroobants.

Powered by Labrador CMS