artikel> 13 motieven om te tinderen

Seksapp, dateapp of gewoon swipen op het toilet?

Tinder: een vriend downloadde het voor jou of je wilde zelf wel eens weten wie van je kennissen single is. Maar bij bijna iedereen heeft de app het ooit tot hun gsm geschopt.

Gepubliceerd

Elisabeth Timmermans is momenteel ook bezig met een ander onderzoek.

De dagen naar aanloop van 14 februari worden steeds gekenmerkt door een groot schisma tussen zij die helemaal weg zijn van de rood-roosgekleurde etalages, kitscherige cupido’s en diner-bij-kaarslichtfranchise, en zij die aldoor cynische boutades spuien over de commercialisering van de liefde en de zinloosheid van romantiek. Valentijn, vieren of niet? Als je single bent maar tot de eerste soort mensen behoort, is de kans groot dat je je kans waagt op een date via Tinder. Want Tinder is lang niet meer de seksapp waarvan men haar vroeger wel eens beschuldigde.

Fuckbuddy en one night stand

Elisabeth Timmermans, doctoraatsstudente aan de KU Leuven, onderzocht de redenen waarom mensen op Tinder zitten. Opvallend: van de dertien verschillende motieven die ze kon onderscheiden, bleek het louter zoeken naar seks slechts op de elfde plaats te komen. Een echte relatie is met zijn vierde plaats dus veel meer gegeerd dan een fuckbuddy of one night stand.

Slechts 55% van de Tindergebruikers spreekt effectief af met een match

Slechts 55% van de Tindergebruikers spreekt ook effectief af met een match. Entertainment en nieuwsgierigheid zijn de meest voorkomende motieven om de app te gebruiken. Dit zijn eerder passieve gebruikers, mensen die niet per se de bedoeling hebben om een date of relatie via Tinder te vinden. Voor sommigen is Tinder dan ook een sociale activiteit, om samen met vrienden te doen.

Als belangrijkste conclusie van het onderzoek haalt Timmermans aan dat de motieven die je hebt om op Tinder te zitten, het best voorspellen of je er al dan niet seks op zult vinden. Ook blijken personen die Tinder vooral op reis gebruiken, om locals of andere toeristen te leren kennen, sneller te zullen afspreken en ook sneller seksuele contacten te hebben. Daarnaast spelen persoonlijkheidskenmerken mee. Zo geven gebruikers van de app die laag scoren op hulpvaardigheid vaker aan geleid te zijn door een seksueel motief.

Experimenteren

Veel holebi’s blijken fan van datingapps zoals Grindr en HER, maar dus ook van Tinder. Wie binnen zijn eigen sociale milieu weinig mensen kent met dezelfde seksuele oriëntatie kan via Tinder toch gemakkelijk zijn gading vinden. Maar ook voor wie zich niet direct als holebi identificeert, blijkt Tinder een plek om te experimenteren. ‘Veel respondenten gaven in de interviews aan dat het positieve van dergelijke datingapps is dat je in contact komt met mensen buiten je eigen social circle, met heel verschillende bezigheden of die in een andere levensfase zitten dan jij’, aldus Timmermans. Wie voor de grap zijn voorkeur aanpast, kan dus plots geconfronteerd worden met gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht.

Tinderen voor een triootje

Toch blijkt de app niet voorbehouden aan singles. 12% van de respondenten bleek in een relatie te zitten terwijl ze op Tinder zat. Vreemd genoeg hebben zij doorgaans dezelfde motieven als hun alleenstaande tegenhangers, maar scoren – opvallend – juist hoger op seksuele motieven. ‘Een verklaring kan zijn dat onder hen ook een belangrijk deel als koppel op zoek gaat naar een sekspartner voor een triootje’, vermoedt Timmermans.

"Als ik zeg dat ik in een gelukkige relatie zit, wordt de match dikwijls opgeheven of valt het gesprek snel stil"

Jef, Tindergebruiker

Dat mensen in een relatie Tinder ook zonder seksueel motief gebruiken, bewijst Jef*. Hij is gelukkig samen met zijn vriendin, maar gebruikt Tinder om mensen te leren kennen en hun verhalen te horen. ‘Tinder zorgt ervoor dat je mensen kunt ontmoeten, zonder de barrière van iemand te moeten aanspreken op straat’, meent hij. Wel vindt hij het jammer dat bij Tinder de seksuele connotatie aanwezig blijft. ‘Als er een gesprek op gang komt, ben ik altijd heel duidelijk over het feit dat ik in een gelukkige relatie zit en enkel wil praten, maar dikwijls wordt de match dan opgeheven of valt het gesprek snel stil.’ Al zijn er ook meisjes die juist opgelucht zijn dat ze gewoon kunnen praten, omdat ze met dezelfde instelling de app gebruiken.

Tindertypes

Het is duidelijk dat mensen dus om heel uiteenlopende redenen op Tinder zitten. Timmermans ontwikkelde daarom, los van haar onderzoek, een quiz waarin je kunt ontdekken wat voor Tindertype jij bent. ‘Mijn belangrijkste tip: als je digitaal gaat daten, communiceer dan helder over wat jouw motieven zijn en waar je naar op zoek bent. Zo kun je teleurstellingen achteraf vermijden’, besluit Timmermans.

*Jef is een gefingeerde naam.

Powered by Labrador CMS