artikel> Definitieve uitspraak volgt later

Tuchtcommissie UCLL samengekomen na racistische uitspraken student op Tinder

Racistische Tinderberichten van een student leidden in augustus tot mediaheisa. Nu roept de tuchtcommissie van zijn hogeschool hem tot verantwoording.

Gepubliceerd

Op 27 augustus liet de UCLL in een verklaring weten te onderzoeken of de Tinderberichten van de student een zaak vormden voor de tuchtcommissie. In augustus had een jonge vrouw die openbaar gemaakt op Twitter, omdat ze racistische uitspraken bevatten. De student was lid van Vlaams Belang, maar is ondertussen niet langer deel van de partij.

De commissie werd formeel bijeengeroepen en kwam 10 september samen, waar de student de mogelijkheid had van repliek te dienen. De uiteindelijke beslissing volgt over twee à drie weken.

De UCLL roept haar studenten dus ter verantwoording voor zaken als racisme of discriminatie, ook al gaat het om berichten in de privésfeer. De eventuele sancties gaan van een verwittiging tot een definitieve uitsluiting, zo stelt het onderwijs- en examenreglement.

Schorsmogelijkheid voor Tinderberichten

De zaak doet denken aan de heisa omtrent de Facebookberichten van Dries Van Langenhove vorig jaar. De beslissing van de UGent om hem toen de toegang tot de universiteit te ontzeggen, werd mede gemotiveerd door zijn zichtbaarheid en connectie met de universiteit.

Met bijna drieduizend stemmen voor de raad van bestuur van de UGent en als voorzitter van Schild & Vrienden, ronselde Van Langenhove aan en via de universiteit mensen. Dat is in deze zaak niet het geval. Dat hier een student sancties van zijn universiteit dreigt te krijgen op basis van een één-op-één-gesprek op Tinder, in de privésfeer, werpt vragen op omtrent de bewegingsvrijheid in private en publieke ruimte van de student.

Later deze maand volgt de beslissing van de tuchtcommissie.

Powered by Labrador CMS