artikel> Cijfers tonen dit jaar geen overdreven overlast aan in het uitgaansleven

Vanaf vandaag toegangsverbod tot de Oude Markt mogelijk

Vandaag berichtten Stad, Politie en vzw Oude markt samen over het nachtleven. De hinder dit jaar blijkt in vergelijking met andere jaren allerminst opzienbarend, toch komt er een extra maatregel.

Gepubliceerd

Nieuw is het zogenaamde 'plaatsverbod' voor de Oude Markt, dat burgemeester Mohammed Ridouani vergelijkt met een stadionverbod voor hooligans. Mensen de toegang ontzeggen tot een bepaalde plaats was al mogelijk, maar nu gaat de stad het beleid ook effectief toepassen. Ridouani verklaart: 'Amokmakers die uitgaan om te vechten, of herhaaldelijk weerspannig zijn tegenover de politie, riskeren om tijdelijk niet meer op de Oude Markt te mogen komen.' Het zou gaan over een kleine groep mensen die ernstige misdrijven plegen.

De vraag is hoe afdwingbaar zo'n plaatsverbod is. Volgens Ridouani gaat het over een beperkt aantal personen die aan de hand van de vele camera’s, interventieteams en agenten in burger (actie Night Vision) gemakkelijk gescreend kunnen worden. 'De mensen op het terrein kennen de pappenheimers', aldus commissaris Marc Vranckx. Wie een plaatsverbod heeft en toch betrapt wordt, belandt een nachtje in de cel.

De hoeveelheid overlast dit jaar is eigenlijk gebruikelijk. Er is geen significante toename van het aantal incidenten

Ondanks dit nieuwe optreden en de grote media-aandacht, benadrukt de Leuvense politie vooral dat de hoeveelheid overlast dit jaar eigenlijk gebruikelijk is. Er is geen significante toename van het aantal incidenten, tonen de cijfers. De eerste negen maanden van 2018 waren er 1092 interventies, tegenover 1062 dit jaar.

Ridouani beklemtoonde uitdrukkelijk zijn waardering voor het engagement van de horeca. Desalniettemin klonk de waarschuwing dat de horeca evenzeer risico loopt om sancties te krijgen. Voor uitbaters die herhaaldelijk niet meewerken of zich niet aan de afspraken houden, dreigt het verlies van hun muziekvergunning of in extremis tijdelijke sluiting.

Het zwaartepunt van de politie-interventies op de Oude Markt en omliggende straten ligt op zaterdag- en zondagnacht

Cijfers tonen verder aan dat de overlast in het Leuvense uitgaansleven niet alleen door studenten wordt veroorzaakt. Het zwaartepunt van de politie-interventies op de Oude Markt en omliggende straten ligt immers op vrijdag- en zaterdagnacht, met respectievelijk 158 en 137 tussenkomsten. De traditionele uitgaansnacht, donderdag, haalt met 123 interventies slechts de derde plaats. Ridouani benadrukt ook dat er doorheen de week vooral hinder is door alcohol, en dat zwaar geweld voornamelijk in het weekend plaatsvindt.

Op de persconferentie lichtte de politie ook toe wat er op dit moment al gebeurt om de overlast binnen de perken te houden. Zo zijn er op een normale avond vier à vijf interventieteams actief, maar bij drukke avonden kunnen daar één à twee zogenaamde 'centrumteams' bijkomen en zelfs een hondenteam. Opvallend is ook de actie Night Vision, waarbij agenten in burger polshoogte nemen van de situatie ter plaatse.

Ondanks de recente hype in sommige mediakanalen blijkt de Leuvense overlast dit jaar geenszins dramatisch of uitzonderlijk te zijn. Toch hebben de autoriteiten vanaf vandaag met het ‘plaatsverbod’ een nieuw instrument ter beschikking in hun strijd voor een veilig uitgaansleven. Feestende student, U weze gewaarschuwd.

Powered by Labrador CMS