artikel> Vier Erasmussers over het eten en drinken in Leuven

Ik zou de Leuvense eetcultuur met één woord beschrijven: fastfood.

De Belgische keuken staat bekend als Bourgondisch, lekker en veel. Strookt dit beeld ook met de ervaringen van Erasmussers? Vier respondenten geven hun ongezouten mening.

Gepubliceerd

Giuliana

Psychologie

Afkomstig van het Duitstalige deel in Zwitserland

Ging naar de universiteit in Bern, de hoofdstad

Philipp

Mechanical enigneering

Afkomstig van Mannheim, Duitsland

Ging naar de universiteit in Darmstadt, dicht bij Frankfurt.

Tommaso

Landbouwstudies

Afkomstig van het noorden van Italië

Ging naar de universiteit in Bologna

Filippo

Landbouwstudies

Afkomstig van het noorden van Italië

Ging naar de universiteit in Bologna

Hoe zou je de etenscultuur beschrijven in je thuisland?
Giuliana: 'Divers, aangezien we de maaltijden hebben van verschillende andere culturen, zoals de Italiaanse, de Franse en de Duitse keuken.'

Philip: 'Ik ben ook geneigd om voor een diverse keuken te gaan. We hebben natuurlijk de traditionele Duitse keuken, Maar we hebben ook heel veel Italiaans eten. De Turkse keuken is ook aanwezig, één type Turkse keuken dan wel, de Döner kebab. (iedereen lacht)'

Tommaso: 'In Italië willen we ook goed eten en daarom hebben we een complexe keuken. Wij houden van onze Italiaanse kost.'

Filippo: Naar mijn mening hebben wij ook verschillende soorten voedsel, maar ik denk dat Italiaanse mensen traditionele voeding prefereren. Zo denk ik dat als ik de Italiaanse eetcultuur in één woord zou mogen beschrijven ik voor ‘traditioneel’ zou gaan.

Hoe zou je de eetcultuur hier in Leuven beschrijven? Voor zover jullie er bekend mee zijn?
G: Ik zou het in één woord beschrijven: fastfood. Omdat je zoveel kleine restaurants hebt waar je eten kan afhalen.'

P: 'Ja inderdaad, heel veel take-away. Je hebt de broodjes, de frietjes en al dat soort zaken. Ook heel diverse afhaalmaaltijden. Ik heb nog niet zoveel traditionele Belgische gerechten gezien eigenlijk. Het enige Belgische gerecht waar ik aan kan denken is mosselen met frieten.'

'Ik zou de Leuvense eetcultuur in één woord beschrijven: fastfood'

Giuliana

T: 'Voor mij zijn er hier twee soorten voedsel. Eerst het gefrituurde eten en de plaatsen waar alles gefrituurd wordt. En dan heb je de restaurants, maar met heel veel internationale fusion keukens. Fusion waarin gerechten en technieken van verschillende landen worden ondergebracht. Zij zijn eigenlijk zeer lekker.'

F: 'Voor mij geldt het ook dat ik nog niet veel traditionele Belgische gerechten heb gezien, er zijn wel veel fastfoodzaken, zoals de frituren. En dan is er inderdaad ook die fusion keuken, internationale keukens waar je heel veel verschillende dingen kan eten.'

Welke van de twee verkies je? De keuken uit je thuisland of die van hier? En hoe kan je ze vergelijken?
G: De keuken van mijn thuisland, omdat we daar meestal vers koken, met verse groenten. En omdat ik hier altijd uit eten ga is het veel fastfood.'

P: Ik ga in Duitsland meestal niet uit eten, maar wanneer ik dat doe is het vaak na een uitgaansavond en dan wordt het fastfood. Ik heb de kebab hier gegeten. Ik heb de kebab in Duitsland gehad en ik vind die uit Duitsland beter. (hilariteit) Al de andere keukens hier zijn min of meer dezelfde als die in Duitsland, maar in België is het duurder, dus ik verkies de Duitse eetcultuur.'

T: 'Voor mij is het hier moeilijk om in de supermarkten de producten te vinden die ik wil gebruiken om te koken. Maar ik vind het heel leuk om de restaurantjes hier in Leuven te proberen. Vooral die met een internationale keuken, want die zijn hier meestal heel goed.'

'Ik heb de kebab hier gegeten en ik heb de kebab in Duitsland gehad. De Duitse is beter'

Philip

F: 'Ik verkies de Italiaanse keuken. Want, en dat typeert mij, die komt vanuit het hart met producten van op de boerderij. Ik studeer landbouw dus daar denk ik aan tijdens het koken. Ik vind het ook niet eenvoudig om te vinden wat ik wil in de supermarkten. Dus ik heb veel respect voor mijn Italiaanse keuken. Die is ook heel gezond.'

Wat ontbreekt er nog wat betreft eten of drinken in Leuven?
G: 'Vegetarisch eten, of beter: goedkoop vegetarisch eten. Thuis is het eenvoudiger om dat te vinden en hier zijn de meeste plaatsen waar je vegetarisch kan eten vrij duur.'

P: 'Eigenlijk gewoon goede, goedkope fastfood. Begrijp me niet verkeerd: je kan hier echt lekker eten. Maar gewone goedkope Aziatische keuken bijvoorbeeld, heb ik hier nog niet gevonden.'

T: 'Goedkoop water. Ik hou van bier, maar in Leuven is er vaak geen gratis water op tafel of is het water zeer, zeer duur. Eén fles kost soms al vijf euro. In Italië is dat goedkoper.'

F: 'Volgens mij is er, telkens wanneer ik naar de supermarkt ging, niet veel pasta zoals je die kan vinden in Italië. Er is wel de barilla of de de cecco, maar die is dan zeer duur. Daarnaast is het ook niet altijd makkelijk om bij het uit eten gaan een plaats te vinden waar je gezond – en dus geen fastfood – kan eten. Plaatsen waar je lekker en gezond kan eten zijn moeilijker te vinden.'

Hebben jullie een favoriet restaurant in Leuven?
G: Er is echt een goede frietjes place in de Geldenaakse Vest, De Parkpoort. Dat is een hele goede zaak, met hele goede frieten. Ze zeggen dat het de beste is in Leuven.'

P: 'Nog niet, ik ben hier ook nog maar twee weken. Ik ben nog steeds plaatsen aan het ontdekken, weet je. Ik heb nog niet beslist welke ik specifiek tot mijn favorieten reken.'

T: Ik weet het niet, maar wanneer ik ’s nachts uitga, is er op de Oude Markt, dichtbij de McDonald’s, een Belgische frituur. Het beste restaurant vind ik dan weer de Umamido, ze koken er ramen, in de buurt ook van die frietjeszaak. De Umamido is een voorbeeld van die fusiekeuken, het is niet gewoon Chinees.'

'De Parkpoort is een hele goede frituur. Ze zeggen dat het de beste is in Leuven'

Giuliana

F: De mijne ligt ook op een plaats waar je heel veel frituren en gefrituurde vleesjes kan vinden: Chitir Chicken Leuven.

Wat is jullie favoriete gerecht en wat is jullie favoriete Belgische eten?
G: 'Mijn favoriete schotel thuis zal waarschijnlijk iets met pasta zijn. En mijn favoriete gerecht hier ... Goh, ik ken niet veel van de Belgische keuken, maar waarschijnlijk een frietje. Ja zeker en vast, het is echt goed.'

P: Ja, ik ga ook de Italianen supporteren. Dus ik ga ofwel voor risotto, ofwel voor lasagne. En mijn favoriete schotel hier is waarschijnlijk ook frietjes. Met joppiesaus, of eigenlijk met pindakaas.'

T: 'Mijn favoriete schotel hier, goh, ik weet het niet. Ik heb ook geen favoriet gerecht tout court.'

F: 'Mijn favoriete maaltijd in het algemeen is gegrild vlees, bijvoorbeeld spek of biefstuk. Maar ik denk dat mijn favoriete Belgische eten de wafel is.'

Wat is jullie favoriete drank? Want we hebben het nu al veel over eten gehad.
G: 'Mijn favoriete drank is waarschijnlijk kirk. The cherry beer. Is dat kirk?'

Kriek!
G: 'Ja, die vind ik heel lekker.'

'Mijn favoriete schotel hier is waarschijnlijk ook frietjes. Met joppiesaus, of eigenlijk met pindakaas'

Philip

P: 'Ik denk dat ik voor Tripel Karmeliet ga.'

T: 'Voor mij natuurlijk bier; ik ga voor Chouffe.'

F: 'Mijn favoriete drank hier in Leuven is het bier, ik hou ervan. Geen specifiek merk. Mijn favoriete drank tout court is wijn. Rode wijn.'

Hebben jullie allemaal al van het Belgische bier en de Belgische chocolade geproefd? Wat verkiezen jullie, of welke van de twee zou je laten vallen?
G: 'Ja ik heb de Belgische chocolade geproefd en ik vind de Zwitserse zeker beter. Ik heb het gevoel dat jullie chocolade een beetje zoeter is. Ja, de Zwitserse for sure.'

Eigenlijk vroeg ik welke van de twee je het beste vindt: Belgisch bier of Belgische chocolade?
G: (lacht) 'O! Oké, bier of chocolade? Dan ga ik voor Belgische chocolade.'

P: 'Ik ga voor bier. Ik ben niet de sweet guy, denk ik.'

'De Zwitserse chocolade is beter dan de Belgische, for sure'

Giuliana

T: 'Ik weet het niet, want ik moet de chocolade hier nog proeven.'

F: 'Ik denk het bier.'

Bedankt voor deze zeer open conversatie.

Powered by Labrador CMS