artikel> Ook goede studenten schuiven studeerwerk op de lange baan

Moeder, waarom stellen wij uit?

Een diploma willen we allemaal, maar het studeerwerk durven we al eens uit te stellen. Verschillende wetenschapsdisciplines zoeken naar verklaringen en vinden die ook.

Gepubliceerd

WTF?

Het lymbisch systeem regelt onze emoties en kan door veel zintuiglijke prikkels ons impulsieve gedrag bevorderen.
De prefrontale cortex is verantwoordelijk voor het strategisch denken, overzicht bewaren en het bewaken van doelen op de lange termijn (zoals het behalen van een diploma dus).

Tips voor uitstellers

  • Probeer je gewoontes beetje bij beetje aan te passen. Ga bijvoorbeeld voortaan tijdens je pauze even naar buiten te gaan in plaats van je Facebook te checken.
  • Probeer de prikkels die je uitstelgedrag veroorzaken uit je gezichtsveld te brengen. Leg je smartphone dus niet naast je cursus, schuif je laptop weg wanneer je hem niet nodig hebt.
  • Ga na wat voor jou werkt, want dat is voor iedere student anders. De ene beloont zichzelf systematisch, iemand anders splitst een grote taak op in kleine doelen of kan enkel productief werken onder controle van anderen.

Met dank aan Liese Exelmans, van de School voor Massacommunicatieresearch en Katrien Gybels, psycholoog en psychotherapeut aan het Studentengezondheidscentrum van de KU Leuven

Uitstelgedrag - of procrastinatie voor de slimmeriken - komt voor in allerlei situaties, bij jong én oud. Maar onderstudenten lijkt het fenomeen wel erg populair. “Dat vooral studenten worstelenmet uitstelgedrag is niet verwonderlijk,” zegt Katrien Gybels, psycholoog enpsychotherapeut aan het Studentengezondheidscentrum van de KU Leuven. “Studentenmoeten zich jarenlang inspannen voor ze hun diploma op zak hebben. Hoe langerje moet wachten op een beloning voor je werk, hoe lager de motivatie.”

Een groot deel van de studenten ervaart blokken als iets onaangenaams.Daardoor is het heel begrijpelijk dat ze het studiewerk vaak uitstellen. “Bijuitstelgedrag vermijd je tijdelijk onaangename gevoelens door je bezig tehouden met onbelangrijke dingen die op de korte termijn belonend zijn,” verklaartGybels.

Problematisch

Maar liefst driekwart van de studenten zegt wel eensproblemen van hun uitstelgedrag te ondervinden, blijkt uit een onderzoek vanTrendWolves. “Sommige studenten zullen door hardnekkig uitstellen met hunstudies in de problemen komen,”beaamt Gybels, “Veel studenten kunnen echter nog heel wat gedaan krijgeneens de taakspanning hoog genoeg is. De motivatie stijgt immers wanneer debeloningstermijn of deadline nadert.”

Maar ook wanneer we weten dat de examens gevaarlijkdichtbij komen, kunnen we het vaak niet laten om voortdurend de laatste KULeuven Confessions te lezen ofurenlang nutteloze YouTubefilmpjeste kijken. LieseExelmans van de School voor Massacommunicatieresearch ziet een verklaring: “Demoderne media zijn een handig instrument om dat wat je niet graag doet, uit testellen. Ze werken als een soort mood-management. Zonder al te veel moeite kunnen ze je afleiden van het onaangenamegevoel dat je associeert met studeren.”

Ook vanuitneurowetenschappelijk oogpunt is het eigenlijk niet zo vreemd dat we ons zomakkelijk laten afleiden. “Volgens neurowetenschappers ligt aan de basis vanuitstelgedrag een complex hersenproces, namelijk de wisselwerking tussen hetlimbisch systeem en de prefrontale cortex.” legt Gybels uit, “Als het limbischsysteem zintuiglijke prikkels waarneemt, bijvoorbeeld het horen van de ‘ping’van je telefoon, is er een toename van impulsief gedrag.Lange-termijn-doelen, zoals studeren, die door de prefrontale cortex bewaaktworden, schuif je op dat moment opzij.”

Ongedisciplineerd

We moetenhet onszelf dus niet al te kwalijk nemen dat we ons leerwerk zo gemakkelijk linkslaten liggen om een rondje te snappen of series te kijken. “Studenten die veel last hebben van uitstelgedrag beginnenzichzelf uiteindelijk te zien als ongedisciplineerd of lui. Ze denken dat zegewoon beter hun best moeten doen. Maar uitstelgedrag is veel complexer dandat,” aldus Gybels.

Voor wieecht lijdt onder zijn of haar uitstelgedrag, heeft de KU Leuven hulp voorzien. Zo organiseert de Dienst Studieadvies trainingen rondtime management en efficiënt studeren, maar je kan er ook voor individuelestudiebegeleiding terecht.

Je kan natuurlijk ook aankloppen bij het Studentengezondheidscentrum.“Bijvoorbeeld wanneer je de indruk hebt dat je uitstelgedrag een vastgeroestegewoonte geworden is, als je er veel over gaat piekeren of als je merkt dat jegemoedstoestand er onder gaat lijden,” laat Gybels weten.

Powered by Labrador CMS