Als de examens even moeilijk gaan

Verschillende initiatieven staan klaar om in te springen

12 december 2017
Artikel
Auteur(s): Veranika Nazarchuk
De blok komt langzaamaan in zicht en sommige studenten beginnen zich zorgen te maken hoe ze die moeten overleven. Niet getreurd: LOKO, Teleblok en Radio Scorpio staan klaar.

Iedereen hoopt op goede examens, maar soms verloopt dit niet als gepland. Te veel stress zorgt ervoor dat je geen informatie meer kunt opnemen en twijfels en faalangst nemen de bovenhand. Gelukkig bestaan er verschillende initiatieven die de blokkende studenten willen helpen wanneer de blok- en examenperiode even niet zo goed gaan.

LOKO en SOS Blok

Voor de achtste keer organiseert studentenkoepel LOKO hun bekende SOS Blok, die studenten een hart onder de riem moet steken en een lichtpuntje is in de duisternis. Studenten kunnen verzoekjes inzenden waar de vrijwilligers van SOS Blok proberen in te springen. Ook problemen die zich voordoen lossen ze op. ‘Vorig jaar klaagde iemand over het getik van hakken op de houten vloer van de Centrale Bibliotheek,’ zegt coördinator communicatie Kenny Van Minsel. ‘We hebben dan pantoffels gemaakt met ons logo en uitgedeeld.’ Ook organiseerden ze tijdens de zomerblok een waterballonengevecht en deelden ze bij koud weer chocomelk uit aan wie in de lange rij voor de Agora stond.

Dit jaar probeert LOKO meer digitaal te gaan, omdat studenten meestal afleiding zoeken op het internet. Voor januari staan onder andere leuke blokrecepten gepland. Toch blijft het fysieke aspect belangrijk. ‘Het is erg leuk om te doen als vrijwilliger,’ zegt Van Minsel, die zelf ook inspringt wanneer hij een rustig moment heeft tussen zijn examens. ‘De studenten zijn heel erg dankbaar en meestal weet de persoon in kwestie niet dat er een verzoekje is aangevraagd.’ Vorig jaar overhandigde hij persoonlijk een verjaardagstaart aan een ongelukkige die tijdens de examenperiode jarig was en geen uitgebreid feest kon geven. De blok is voor velen een eenzame periode.

Van Minsel besluit nog dat SOS Blok vooral een platform is waar andere organisaties mee willen samenwerken door gratis dingen te schenken of om, zoals de CM, hun helpdesk bekender proberen te maken. Wie even wat vrije tijd heeft, is altijd welkom om te helpen.

Vorig jaar klaagde iemand over het getik van hakken op de houten vloer van de Centrale Bibliotheek. We hebben dan pantoffels gemaakt met ons logo en uitgedeeld.

Kenny Van Minsel

Teleblok

Vanaf donderdag 4 januari tot en met donderdag 25 januari staat Teleblok opnieuw klaar om de studenten doorheen Vlaanderen door te blok te loodsen. De vrijwilligers kregen via CM een intensieve training om niet enkel studenten, maar ook de ouders, vrienden en partners een luisterend oor te bieden. De chat is elke dag bereikbaar tussen 18 en 23 uur op www.teleblok.be.

Verder zet Teleblok zich ook in om een goede studieomgeving te creëren door in de Vlaamse steden bloklocaties te ondersteunen. Deze zijn gemakkelijk bereikbaar en voorzien van alle benodigde comfort om goed te kunnen studeren. Teleblok voorziet hiervoor diverse materialen om studenten te laten ontspannen en een aanspreekpunt te bieden. Op deze bloklocaties zijn er gezamenlijke ontspanningsmomenten en is er fruit, koffie en water beschikbaar. Ook kunnen deze blokpunten via de website geraadpleegd worden.

Radio Scorpio

Ook Radio Scorpio belooft de studenten te helpen door muziek te draaien tijdens de moeilijke weken. Vorig jaar zonden ze live uit vanop verschillende plaatsen in Leuven, waaronder ook in de muntstraat. Studenten konden verzoekplaatjes aanvragen en hun frustraties even luchtten, onder andere over president Donald Trump alsook over hun examens. Ook collega’s Tom de Cock en Karolien De Decker kwamen even langs.

De initiatieven zijn nog volop in ontwikkeling. Hou zeker de facebookpagina van LOKO en Radio Scorpio in de gaten om op de hoogte te blijven van alle updates.