Beiaardcantus op de Lemmensberg

Gasthuisberg en Lemmensberg slaan de handen in elkaar

02 mei 2016
Artikel
Auteur(s): Naomi Bonny
Komende woensdag bundelen de studentenkringen van de Gasthuisberg en de Lemmensberg de krachten om een grote massacantus te organiseren. De voorbereidingen lopen alvast vlot.

Op woensdag 4 mei organiseren Medica, Farma, KLA, Apollonia, Medisoc, Eros en Cluster Cantus op den Berg, een massadrinkgelag met 800 studenten op de Lemmensberg. Initiatiefnemer Dries Feyaerts, preses van Cluster, de vereniging van de studenten van het Lemmens, vertelt hoe alles tot stand kwam: “Het idee om iets te organiseren met de kringen vanop de Gasthuisberg en Lemmensberg speelde al een tijdje, maar er waren nooit concrete plannen voor. Toen wij de vraag stelden, sprongen Medica en Farma direct op de kar. Uiteindelijk doen alle universitaire kringen van op de twee bergen mee.”

Berggevoel

Of er tussen de kringen onderling een zekere verbondenheid heerst? “We moeten allemaal die berg op- en affietsen. Op een bepaalde manier zorgt dat wel voor een soort berggevoel,” vertelt Finn Segers, preses van Medica, “Voor de Lemmensberg is dat misschien iets anders, omdat dat ook fysiek een andere paadje is.” (lacht)

"Een verenigd berggevoel is er volgens mij niet"

Jelle Holsteens, preses Farmaceutica

Dat ziet Jelle Holsteens, preses van Farmaceutica, toch net iets anders: “Een verenigd berggevoel is er volgens mij niet. Ik denk dat Cluster van zijn Lemmensberg houdt en wij van onze Gasthuisberg. Met de cantus proberen we die twee samen te brengen.”

Cantustradities

Een cantus organiseren met zeven verschillende kringen vergt natuurlijk wat voorbereiding, zeker in het overbruggen van cantustradities. “We moeten ook kijken naar de haalbaarheid van tradities met zo’n grote groep. Als je met achthonderd man de Pappenheimer doet, kan je evengoed afronden. Dus geen Pappenheimer,” grijnst Feyaerts.

Bij de Cantus op den Berg zal een beiaard aanwezig zijn

Dries Feyaerts, preses van Cluster

“We waren het er ook snel over eens dat vrije versies geen goed idee zijn met zo’n grote groep. Je zou dat wel kunnen doen, maar dat zorgt voor chaos en biedt geen meerwaarde”, voegt Holsteens daar aan toe.

Beiaardcantus

Op de cantussen van Cluster is ook altijd muzikale begeleiding aanwezig. “Bij de Cantus op den Berg zal een beiaard aanwezig zijn. Het is een mobiel exemplaar dat op een vrachtwagen staat, dat we via een oud-presidiumlid te pakken konden krijgen.”

Of die begeleiding de muzikale prestaties ten goede zal komen, weet Feyaerts nog niet: “De beiaard gaat spelen en dan brullen de studenten vooral mee. Ik denk dat als je een kleine duizend man bijeen hebt, je niet moet rekenen op toonvastheid en juistheid.”

Wil je nog kaarten? Het laatste verkoopmoment vindt op maandag 2 mei plaats tussen 18 en 19 uur in Doc's Bar.

WTF Cluster?

Cluster is de studentenvereniging van LUCA school of arts, campus Lemmens. Concreet zijn zij de kringwerking voor studenten muziek en drama aan het Lemmensinstituut.