artikel> Door Harvard georganiseerde WorldMUN ging dit jaar via Zoom door

Belgische studenten winnen wereldkampioenschap diplomatie

Hoewel een tripje naar Hello Kitty-land in Tokio er dit jaar niet inzat, slaagde het Belgische diplomatenteam er toch in de hoofdprijs in de wacht te slepen.

Gepubliceerd

Een thuismatch achter de pc verving de congresbestemming Tokio. Geen onoverkomelijkheid voor het Belgische team van de Model United Nations (MUN), die afgelopen week de titel 'wereldkampioen diplomatie' op WorldMUN in de wacht sleepte.

'Deze virtuele overwinning geeft alleen maar meer zin om volgend jaar in Tokio opnieuw fysiek voor de zege te gaan'

Pieter Decat, voorzitter MUN Society Belgium

Maart is steevast de periode waarin MUN Society Belgium (MSB) eropuit trekt naar het officieuze wereldkampioenschap diplomatie, georganiseerd door de Amerikaanse Harvard University. Covid stak daar nu al voor een tweede keer een stokje voor. Het werd een editie met online speeches en break-out rooms.

Toch vertelt voorzitter Pieter Decat dat het digitale evenement tal van leerkansen bracht: 'Het toont vooral hoe ons team creatief kan omgaan met de situatie, en deze virtuele overwinning geeft alleen maar meer zin om volgend jaar in Tokio opnieuw fysiek voor de zege te gaan.'

Webcam-onderhandelen

Tweeduizend deelnemers over tal van tijdzones samenbrengen werd dé uitdaging. Met de tijdzone van de Amerikaanse oostkust als maatstaf, was debatteren tot in de vroege uren geen uitzondering voor de Belgische leden. Het Belgische team slaagde erin met een voorbereiding in de voormiddag, gevolgd door officiële speeches in de namiddag, hun beste beentje voor te zetten.

'Het virtuele aspect konden we in ons voordeel gebruiken'

Hanne Kelchtermans, coördinator pr & evenementen MSB

België op de kaart zetten bij hun internationale concurrenten met een Belgische pint zat er niet in dit jaar. Op die manier viel een informele babbel in het reeds afgehuurde Hello Kitty Land in Tokio in het water. Een online strategie uitdenken werd de norm.

Toch heeft ieder nadeel zijn voordeel, stelt Hanne Kelchtermans, coördinator pr & evenementen van MSB. Wanneer tijdens de avondsessies de Aziatische studenten in Morpheus' armen lagen, konden ze het debat aangaan met hun gevreesde Latijns-Amerikaanse concurrenten. 's Morgens vroeg onderhandelden ze verder met de Aziatische delegaties. 'Het virtuele aspect konden we in ons voordeel gebruiken. Zo stond onze Midden-Europese tijdzone het ons toe om letterlijk een brug van informatie te vormen tussen West en Oost.'

Los eens een oorlog op

Elke deelnemer vertegenwoordigde een delegatie van een ander land dan het zijne. Zo boog het Belgische team zich in deze editie over de belangen van de Verenigde Staten en India. Tal van actuele thema's als neokolonialisme en het conflict in het gecontesteerde Kasjmir, het al vijftig jaar aanslepende territoriaal geschil tussen India, Pakistan en China, sneden ze aan. Dat gebeurde in de verscheidene comités waaraan zowel Vlaamse en Waalse studenten deelnamen.

'Een gelijke manier van denken maakte van ons niet alleen de beste diplomaten, maar ook de beste vrienden'

Hanne Kelchtermans, coördinator pr & evenementen MSB

'De uiteenlopende standpunten van de Verenigde Staten en India brachten een interessant debat. Dat was zeker het geval in het comité rond de bewapening in de ruimte', zegt voorzitter Decat. Waar de Verenigde Staten vooral tegen elke wettelijke inperking is, is India daarentegen wel partij voor een bindend akkoord. Toch heeft ook India sinds kort een eigen capaciteit in de ruimte. Het leverde boeiende debatstof op tussen de delegaties.

Vooral de mogelijkheid tot onderhandelen om de beste uitkomst voor iedereen te bekomen, hielden de Belgische studenten in het achterhoofd. Het team haalde het afgelopen week tot zesmaal toe in de virtuele comités van hun internationale concurrenten.

In de opzet van MUN om jongeren van allerlei nationaliteiten en achtergronden samen te brengen, zijn ze ondanks de pandemie rijkelijk geslaagd. Toch hoopt MSB – naast opnieuw te winnen – om volgend jaar toch het traditionele recept van het wereldkampioenschap met fysieke ontmoetingen terug op te pikken.

In tussentijd blijven ze niet stilzitten. Via workshops stomen ze verder talentvolle studenten klaar, van onderhandelaars en publieke sprekers tot waardige leiders.

Kelchtermans wijt de overwinning voor een groot deel aan de enorme motivatie van de leden: 'Hoewel we uit uiteenlopende richtingen komen, beschikt iedereen binnen MSB over dezelfde gedrevenheid. Die gelijke manier van denken maakte van ons niet alleen de beste diplomaten, maar ook de beste vrienden.' Hopelijk mogen ze volgend jaar, op Japanse bodem, hun achtste trofee mee huiswaarts nemen.

Powered by Labrador CMS